Eremenko: Vi kommer igen

Före säsongen hade en del kanske ritat in datumet 29 maj och matchen HJK-SJK som en tidig seriefinal. Verkligheten är en helt annan. SJK är fast förankrat i bottenstriden medan HJK håller på att rymma i tabelltoppen.

SJK:s tanke var väl att besöket till Helsingfors skulle bli ett bevis på att laget är på rätt väg med nya tränaren Alexei Eremenko. De talrika frågetecknen kring SJK står dock kvar. De enda som är säkert är att Eremenko har en helsikes massa jobb framför sig för att få laget att spela på den nivå som en klubb med dessa resurser borde göra.

Vahid Hambo, som fick en smäll i första halvlek och utgick i paus, sammanfattade det hela rätt väl.

–Vi gjorde inte det vi kommit överens om och skapade absolut ingenting, säger Hambo som var precis lika beskedlig som alla andra i gästernas led.

Någon nytändning verkar SJK inte ha fått under Eremenko. Hambo har en teori om vad det kan bero på.

– Vi har ju inte hunnit träna alls utan bara återhämtat oss. Matcherna kommer tätt nu, vi har VPS på fredag, och några kvalitetsträningar kan vi inte kosta på oss. Men det hjälper ju inte att gnälla utan bara att jobba vidare, säger Hambo

Eremenko medgav att HJK var betydligt bättre.

– Inget snack om saken. 4-0 kanske var i mesta laget för så överlägset var Klubi inte. Men visst var de vassa, säger Eremenko.

Tio dagars paus

Efter slaget om Österbotten får SJK en paus på tio dagar. Då kanske Eremenko kan få lite tid att förankra sina teser hos sina spelare. Ser spelet lika miserabelt ut efter landslagspausen som det gjorde mot Klubi finns all orsak stor oro.

HJK var fullständigt överlägset och visade att problemen man hade mot Honka i derbyt i lördags kanske mer var en tillfällighet. HJK:s formkurva pekar uppåt. Flytet i spelet är ett helt annat än under de inledande, krampaktiga, omgångarna.

Matchens första mål kom efter ett fint inlägg av Daniel O´Shaugnessy. Jesse Öst missbedömde bollbanan en aning och Nikolai Alho kunde placera in 1-0.

Samme Öst stod i andra halvlek för en miss i Loris Karius-klass då han skött bollen rakt på Joao Klauss. Klauss, som minuten före hade knoppat in 2-0, tryckte dit 3-0 och såg till att SJK-ägaren Raimo Sarajärvis veck i pannan blev ännu djupare.

Nio mål har Joao Klauss redan gjort i ligan. Mot SJK blev det två baljor. Bild: Lehtikuva/Heikki Saukkomaa

– Han vet nog att han gjorde bort sig men för mig är ärendet slutbehandlat. Att börja älta det leder ingen vart alls. Misstag kommer och går. Vi kan inte ändra på det som varit, säger Eremenko.

Den forne storspelaren tog över SJK förra tisdagen.

– Jag tog en titt på skadelistan och insåg att vi saknar rätt mycket folk. Men det är som det är.

Är du orolig över hur spelet ser ut?

– Jag är inte den oroar mig i onödan. Efter VPS-matchen får vi sätta oss ner och fundera om vi behöver förstärka. Vi har många spelare borta länge och det kan tänkas att vi måste reagera.

Eremenko höll i många år Jaro flytande med väldigt begränsade resurser. I SJK finns ett checkhäfte av helt annan kaliber att tillgå.

– Det är skönt att veta att det finns möjlighet att reagera och förstärka. Nu ska vi ta oss igenom VPS-matchen och sen ska vi träna bra. Vi kommer igen, säger Eremenko.

HJK har som sagt fått fart på cylindrarna och spelar en riktigt bra fotboll för tillfället. Fem raka segrar talar sitt tydliga språk. I samma veva håller laget på att rycka i tabelltoppen. Verkar inte särskilt sannolikt att någon förmår ta rygg på de mesta mästarna.

- Stämningen inom laget är väldigt bra. Vi har fått i gång målskyttet och vi bättrar på hela tiden. Vi går framåt spelmässigt men kan bli ännu bättre. Riktningen är definitivt den rätta, säger HJK-tränaren Mika Lehkosuo.

HJK-SJK 4-0 (1-0)

Mål: 7 min Nikolai Alho 1-0, 68 min Joao Klauss 2-0, 70 min Joao Klauss 3-0, 82 min Eetu Vertainen 4-0.

HJK 12 89 1 2 22-9 28

RoPS 11 6 3 2 15-6 21

KuPS 12 6 2 4 23-15 20

FC Lahti 10 5 4 1 12-8 19

Ilves 11 5 3 3 11-10 18

VPS 11 3 5 3 12-11 14

FC Honka 10 2 6 2 11-12 12

IFK M 11 3 3 5 15-19 12

FC Inter 10 2 3 5 12-20 9

SJK 10 2 2 6 7-13 8

PS Kemi 10 2 1 7 13-23 7

TPS 10 1 3 6 8-15 6

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03