Erdogan upprepar: Krisen är en konspiration

Recep Tayyip Erdogan i ett tal i staden Rize på lördagen. Bild: Lehtikuva/AFP Photo/Cem Oksuz

Turkiets pressade president Recep Tayyip Erdogan upprepar för tredje dagen i rad att valutakrisen i landet beror på en "politisk konspiration".

– Målet med ingripandet är att få Turkiet att ge upp inom alla områden från ekonomi till politik. Vi står återigen inför en politisk, lömsk konspiration. Med guds tillåtelse kommer vi att klara det, säger Recep Tayyip Erdogan i ett tal inför partimedlemmar i staden Trabzon på söndagen.

Den turkiska liran föll 16 procent mot den amerikanska dollarn efter att relationerna mellan Turkiet och USA ansträngts på grund av ett flertal frågor. En av dem handlar om Turkiets terroranklagelser mot den amerikanske pastorn Andrew Brunson.

– Törs man offra Turkiet med 81 miljoner invånare för en terrorkopplad präst, frågar sig Erdogan i talet.

Turkiet kommer att svara genom att "byta till nya marknader, nya partnerskap och nya allianser", säger presidenten.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning