Erdogan: Turkiet till val redan i sommar

Turkiet president Recep Tayyip Erdogan meddelar att valet tidigareläggs och ska hållas den 24 juni. Bild: Lehtikuva/AFP/Adem Altan

Turkiet tidigarelägger valet. President Recep Tayyip Erdogan meddelar att det ska hållas redan den 24 juni i år – i stället för som planerat i november 2019.

Erdogan lämnade beskedet efter ett möte med Devlet Bahceli, ledare för nationalistpartiet Nationella handlingspartiet och nära allierad med Erdogan. Bahceli krävde i tisdags att valet skulle tidigareläggas och hållas i augusti.

Efter beskedet om att valet ska hållas i juni kräver Turkiets största oppositionsparti CHP att undantagstillståndet som infördes efter kuppförsöket 2016 omedelbart ska upphöra.

En talesperson för CHP, Bulent Tezcan, säger att det inte går att hålla ett val under dessa förhållanden.

Turkiets valmyndighet YSK säger sig ha gjort alla förberedelser och väntar nu på att parlamentet ska godkänna att valet tidigareläggs.

En nästan skuldfri bostad ger dig flera möjligheter i din ekonomi

Ett omvänt bostadslån innebär utnyttjande av den förmögenhet man har fast i sin bostad. Om man känner att pensionen inte räcker till och besparingar sitter i väggarna, kan man frigöra medel genom att ta banklån på upp till hälften av bostadens värde. 25.4.2019 - 10.46