Erdogan: Turkiet berett ta över Manbij

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan. Bild: Lehtikuva-AFP/Adem Altan

Turkiet är berett att ta kontroll över säkerhetssituationen i Manbij i Syrien, säger Turkiets president Recep Tayyip Erdogan i ett telefonsamtal med USA:s president Donald Trump.

Fyra amerikaner dödades i en attack i området förra veckan, och enligt Recep Tayyip Erdogan var det en provokation med syftet att påverka USA:s beslut att dra tillbaka sina soldater från området.

Situationen i Manbij – nordöst om Aleppo, ett par mil söder om turkiska gränsen i närheten av floden Eufrat – är komplicerad.

USA-stödda kurdstyrkor drev ut terrorgruppen IS och tog kontroll över staden 2016. Men USA aviserade i december att man lämnar Syrien och sina allierade – varpå Turkiet aviserade nya anfall mot kurdiska fästen. Därför har kurdstyrkorna valt att släppa fram sin andra fiende, de syriska regimstyrkorna, utanför Manbij för att skapa en buffertzon mot Turkiet.

Trump har föreslagit en säkerhetszon i regionen, och Erdogan och Donald Trump kom överens om att låta sina stabschefer diskutera frågan.

Den kurdisk-arabiska alliansen SDF har också sagt sig beredd att hjälpa till att skapa en säkerhetszon, eftersom man är rädd att det amerikanska tillbakadragandet ger Turkiet en chans att gå till anfall.

Turkiet vill å sin sida att en säkerhetszon ska vara fri från kurdiska YPG, som ingår i SDF.

– Vi har sagt att vi inte låter er vara här. När vi pratar om en säkerhetszon, så pratar vi om en under turkisk kontroll, säger Turkiets premiärminister Fuat Oktay till CNN Türk.

Kim Herold: ”Motorsängen hjälper mot snarkningarna”

Musikern Kim Herold, även känd från tv-programmet Selviytyjät, har märkt att en bra säng gör det lättare att återhämta sig och att den till och med förebygger idrottsskador. 5.11.2019 - 14.22

Mer läsning