Erdogan segrare i Turkiet – presidentens makt ökar

Anhängare till Turkiets president Recep Tayyip Erdogan firar utanför partiets högkvarter i Ankara. Bild: Lehtikuva/Oscar Durand

Recep Tayyip Erdogan tog hem segern i presidentvalet i Turkiet, meddelar landets valmyndighet. – Vinnaren i det här valet är varje individ bland mina 81 miljoner invånare, säger den återvalde presidenten till anhängare utanför partiet AKP:s högkvarter i Istanbul under natten.

Turkiets valmyndighet (YSK) meddelade under natten att Erdogan fick mer än 50 procent av väljarnas stöd, vilket innebär att det inte blir en andra valomgång.

– President Recep Tayyip Erdogan fick absolut majoritet av alla giltiga röster, sade Sadi Güven, ledare för YSK.

Anhängare firade utanför Erdogans residenset i Istanbul och utanför det styrande partiet AKP:s högkvarter i Ankara, dit Erdogan flög och höll ett segertal från balkongen klockan 03 lokal tid.

"Lektion i demokrati"

Den sittande presidenten utropade sig själv som segrare redan tidigare under söndagskvällen, men oppositionen hävdade då att resultatet inte var klart och hade invändningar mot rösträkningens utförande.

– De inofficiella valresultaten är klara. Enligt dessa... har jag fått nationens förtroende att utföra presidentämbetets uppgifter, sade Erdogan då i ett tv-sänt segertal från sitt residens i Istanbul.

– Turkiet har gett hela världen en lektion i demokrati, sade han, och hänvisade till det höga valdeltagandet.

Enligt uppgifter från YSK hade Erdogan fått 52,5 procent av rösterna då 99 procent räknats, medan huvudmotståndaren Muharrem Ince från partiet CHP fått 31,7 procent, rapporterar den statliga nyhetsbyrån Anadolu.

Den vanligtvis pratsamme Muharrem Ince har inte erkänt sig besegrad eller kommenterat beskedet om Erdogans seger, men twittrar att han kommer att uttala sig under måndagsmorgonen.

Parlamentsseger

Erdogan utropade under kvällen även seger för AKP-partiets allians med MHP i parlamentsvalet. AKP ser ut att få 293 platser och MHP 50 i parlamentet, som består av 600 platser.

Prokurdiska HDP fick mer än de 10 procents väljarstöd som behövs för att partiet ska få ta plats i parlamentet, och ser ut att få 67 platser.

YSK kommer under fredagen att meddela de slutgiltiga valresultaten.

Erdogan kommer att bli först med att få den utökade makt som tillfördes presidentämbetet i fjol. Enligt kritiker urholkar reformen, som träder i kraft efter valet, demokratin och rättsväsendets oberoende och för landet närmare enmansvälde.

Fakta

Valet i Turkiet

Om ingen presidentkandidat hade fått över 50 procent av rösterna i söndagens president- och parlamentsval i Turkiet så skulle de två kandidater med flest röster gå vidare till en andra omgång.

Sammantaget ställde sex presidentkandidater upp: Recep Tayyip Erdogan, Muharrem Ince, Meral Aksener, Selahattin Demirtas, Temel Karamollaoglu och Dogu Perincek.

Opinionsmätningar tydde på att president Recep Tayyip Erdogan skulle bli omvald, men troligtvis efter en andra valomgång i juli. Vanligtvis brukar Erdogan kunna använda ekonomin som politiskt slagträ för att vinna röster. Men inflationen har stigit kraftigt och liran har förlorat omkring 20 procent i värde mot dollarn i år.

I april förra året fick Erdogan genom en folkomröstning igenom en grundlagsändring som kraftigt ökar presidentens makt. Dessa ändringar kommer att träda i kraft efter valet.

I parlamentsvalet har både regeringen och oppositionen bildat koalitioner för att försöka få majoritet.

Bakgrund

Turkiets nya författning

I april 2017 genomfördes en folkomröstning om en ny författning i Turkiet. Folkomröstningen resulterade – med ytterst knapp majoritet – i att presidentämbetet får utökad makt.

Bland annat får presidenten starkare befogenheter att personligen utse ministrar samt en eller flera vicepresidenter. Rollen som premiärminister, som i dag hålls av Binari Yildirim, upphör även att existera efter söndagens presidentval.

Presidenten och parlamentet får nu möjlighet att välja fyra medlemmar till HSYK, ett råd av domare och åklagare som spelar en nyckelroll i att tillsätta juridisk personal i landet.

Parlamentets möjligheter att granska och ställa regeringen och presidenten till svars minskas bland annat genom att kravet på att regeringen ska godkännas av parlamentet avskaffas.

Enligt den nya författningen kan undantagstillstånd införas i landet vid "uppror mot hemlandet" eller "våldshandlingar som hotar att dela landet". Det initiala undantagstillståndet införs i sex månader, till skillnad från tre månader i dag, och kan sedan förlängas av presidenten med fyra månader åt gången.

Antalet ledamöter i parlamentet höjs från 550 till 600, och minimiåldern för ledamöter sänks från 25 till 18. Parlamentsval kommer att hållas vart femte år i stället för vart fjärde, och på samma dag som presidentvalet.

Med den nya författningen kan presidenten fortsatt maximalt sitta två mandatperioder om fem år vardera – med den nya författningen nollställs dock mandattiden, vilket ger Erdogan möjlighet att sitta fram till år 2028.

Källa: AFP

Bli kock i Axxell

Svenskfinlands kändaste kock, Micke Björklund, har trätt in som mentor och mecenat för Axxells kockutbildning i Karis, för kockutbildningens framtid och Finlands matkultur. 8.10.2019 - 11.40

Mer läsning