EPP-valet: Stubb pitchade bäst, men Weber fick sista ordet

Manfred Weber och Alexander Stubb efter sina tal. Bild: Lehtikuva/Markku Ulander

Manfred Webers tal bemöttes med klart mer applåder än Alexander Stubbs inlägg när de två pitchade en sista gång inför EPP-kongressen i Mässcentrum. Allt tyder på att Europeiska folkpartiet väljer tysken till toppkandidat för posten som ordförande i EU-kommissionen.

Europeisk identitet i olika tappningar handlar det om när Europeiska folkpartiets (EPP) Manfred Weber och Alexander Stubb håller var sitt kort tal i Böle. EPP-delegaterna röstar för närvarande på vilkendera av de två männen som ska bli partiets toppkandidat för postens som EU-kommissionens ordförande efter valet i maj.

Stubbs tal som bygger på hans europeiska syn och som lyfts av hans personliga karisma. Han knyter ihop det moderna Europas historia i en variant där framstegen och äran för segrarna över fascismen respektive kommunismen tillskrivs tidigare och nuvarande EPP-politiker, från Konrad Adenauer till Helmuth Kohl och Viktor Orbán.

Han hyllar dem som frihetskämpar och deras insatser för mänskliga rättigheter och jämlikhet. Det är modigt med tanke på att Orbán, som sitter i salen, snarast begränsar mänskliga rättigheter i dag, med vilket inte är sagt att han inte har kämpat för frihet förut.

Stubb kommer in på sin ungdom, hur han trodde på den liberala demokratin, marknadsekonomin och globaliseringen som ett löfte om en bättre framtid. Men 2008 kom den vändning som sköljt över Europa sedan det: finanskrisen, Georgienkriget, Krimannekteringen och migrationsvågen.

Stubb vädjar till sina partikamrater att stå upp för sina värderingar och försvara rättsstaten.

– Alltför många politiker skyller alla bakslag på EU och tar äran för alla framsteg själva, säger han.

Stubb säger att EU måste bli mer enat, att alla européer måste bli bättre på att acceptera andras olikhet. Han nämner kampen mot terrorismen och behovet att lösa migrationskrisen, men han gör inget nummer av någondera.

Stubb är som fisken i vattnet på scenen, han talar ledigt och trovärdigt, sakligt och försiktigt kryddat med humor medan han rör sig naturligt på scenen. Har han ett skrivet manus finns det inuti huvudet. Weber däremot har en mer traditionell stil, han står stilla i talarstolen, kollar anteckningarna och mal på i samma tempo.

Hårdare gränser

Alex Stubb må vara den skickligare talaren, men Manfred Webers budkap går hem bättre hos publiken. Weber talar om en europeisk identitet som han definierar som "ett Europa där ingen lämnas ensam, där vi jobbar hårdare för att skapa bättre levnadsförhållanden, där ingen känner sig som en andraklasseuropé". Han betonar Europas kamp mot terrorismen, att alla (européer) måste känna att de skyddas.

– Den olagliga invandringen måste stoppas. Mitt Europa kompromissar inte om våra yttre gränser, säger han och river ner applåder.

Men i nästa andetag talar han om ett europeiskt DNA bestående av icke-förhandlingsbara europeiska värderingar och säger att för EPP spelar alla människor en roll, att EPP:s politik beaktar alla oberoende av födelseplats. Han går aldrig in på vad det här betyder i invandringspolitiska eller människorättstermer. I stället lyfter han yttrande-, press och religionsfriheten som för att sätta Ungern på plats.

Weber bjuder på en del intetsägande politisk jargong och mål som alla kan omfatta, som att det är viktigt att beakta ungdomens framtidsmöjligheter och som att barnarbetskraft är förkastligt. Men han är också tydlig, låt vara att det är i en okontroversiell fråga:

– Turkiet kan inte bli EU-medlem, slår han fast.

Han gör ett nummer av kristendomen som en ledande värdering i Europa och säger sig vara stolt över den fastän hans kritiker menat att han borde hålla lägre profil här.

– Jag bryr mig inte om förmaningarna. Vi ska vara stolta över våra värderingar, säger han och bemöts med än mer applåder.

Omkring klockan 13 klarnar det om EPP valt en tysk eller en finländsk toppkandidat.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Bokåret 2021 på Bokström

Mer läsning