Tusentals missbildningar hos nyfödda i Frankrike spåras till epilepsimedicin

En epilepsimedicin misstänks ha orsakat missbildningar hos tusentals nyfödda i Frankrike, meddelar landets hälsomyndigheter.

Enligt myndigheterna kan epilepsiläkemedel som innehåller valproat ha orsakat missbildningar hos i värsta fall över 4 000 barn. Läkemedel med valproat togs i bruk i Frankrike i slutet av 1960-talet.

Enligt en färsk undersökning har mammor som använt valproat under graviditeten haft en fyra gånger större risk att föda barn med missbildningar. Kopplingen mellan valproat och missbildningar har varit känd sedan 1980-talet – men medicinen har ändå kunnat skrivas ut till gravida kvinnor med epilepsi om ingen annan vård gett effekt. 

I Finland ges valproat inte till gravida eftersom medicinen kan orsaka flera former av missbildningar. Medicinen används enbart om det inte finns någon annan effektiv medicinering och då i så låga doser som möjligt, skriver HNS.

Yrkesexamen från Prakticum öppnar många dörrar

Studier vid Yrkesinstitutet Prakticum ger nycklar till arbetslivet. Samtidigt kan det också vara en smidig inkörsport till fortsatta studier vid en yrkeshögskola. 4.12.2019 - 00.00

Mer läsning