Epidemin sprids nu långsammare i Finland – men kan accelerera

Antalet bekräftade fall av coronaviruset har minskat. Bild: Marijan Murat/Lehtikuva

En ny rapport visar att bekämpningen av coronaviruset fungerar – men om människor inte följer rekommendationerna kan epidemin ta fart igen.

Enligt olika mätningar sprids coronaepidemin nu långsammare än under de två tidigare veckorna. Antalet fall som registrerats har minskat i redan en månad, uppger Social- och hälsovårdsministeriet i ett pressmeddelande.

Resultaten framkommer av en ny rapport av en grupp som utreder hur den hybridstrategi som nu används i bekämpningen av coronaviruset biter på sjukdomen.

Myndigheterna lättar på restriktionerna försiktigt och stegvis, men om befolkningen inte följer rekommendationerna om handhygien och att hålla avstånd kan epidemin ta fart igen.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning