Entreprenörer i Gjerdrum godkände egna byggen

Sju personer har konstaterats döda efter jordskredet i Ask. Tre saknas fortfarande. Bild: Heiko Junge/NTB/TT

De entreprenörer som låg bakom bostadsområdet Ask i Gjerdrum godkände själva att arbetet blivit utfört på ett tillfredsställande sätt.Sju personer har hittats döda efter skredet som inträffade i området i mellandagarna.

Fyra företag gjorde projektering, grundarbete och byggen i det område i Gjerdrum som drabbades av det katastrofala jordskredet i mellandagarna. Företagen ansökte om att själva få kontrollera sitt arbete, vilket kommunen godkände, rapporterar norska Aftenposten.

Uppgifterna finns i de dokument om bygget som Gjerdrums kommun offentliggjort denna vecka.

Ett femte företag som byggde bostäder där uppger för tidningen att de själva godkänt det arbete de utfört 2006.

Två år senare ändrades reglerna, och företag får inte längre själva godkänna sina egna arbeten. Byggen måste i stället kontrolleras av oberoende experter.

Kommunen hade möjlighet att göra stickprover för att kontrollera entreprenörernas arbete, men det gjordes inte i Gjerdrum.

Samtliga arbeten på platsen ska ha gjorts med hänsyn till de markundersökningar som tidigare gjorts av Norges geotekniske institutt (NGI).

Sju människor har konstaterats döda som en följd av jordskredet, som inträffade den 30 december och skapade en krater på 300 gånger 700 meter mitt i bostadsområdet. Tre personer saknas fortfarande.

Polisen bedömer att hoppet om att hitta fler överlevande är ute.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Med sikte på en hållbar framtid – ingenjörerna visar vägen

Mer läsning