Entrecote i gryta

Entrecote som grytkött låter slösaktigt. Fin smak och kort tillagningstid får kosta ibland. Bild: TT

Köttgryta på en halvtimme låter som hokus pokus. Men med ett mörare kött, i det här fallet entrecote i bit, går det nästan lika fort att koka grytan som riset vi serverar till.

För 4 personer, 35 minuter

700 g entrecote i bit

1 stor gul lök

2 morötter

1 msk hackad färsk rosmarin

1 1/2 msk grönpeppar i lag

2 dl rödvin

5 dl vatten

1 1/2 msk konc. kalvfond

1 1/2 msk majsstärkelse + 3 msk vatten

1 msk kinesisk soja

smör och rapsolja

salt och svartpeppar

Att äta till:

2 stora tomater

1 liten rödlök

rosmarin

ris eller stekt potatis

Gör så här:

1. Skär köttet i centimeterbreda strimlor. Skala och hacka löken grovt. Skala och skär morötterna i bitar. Bryn köttet med lika delar smör och rapsolja i en het stekgryta. Tillsätt lök och morötter och bryn allt någon minut till under varsam omrörning.

2. Tillsätt rosmarin, grönpeppar, rödvin, vatten och fond. Låt sjuda under lock 20 minuter. Red med majsstärkelse löst i vatten och sjud 5 minuter till. Smaka av med soja, salt och peppar.

3. Dela tomterna och stek snittytorna i olja. Servera som tillbehör med svartpeppar, hackad rödlök och rosmarin. Ris eller stekt potatis passar bra till.

TT