Enskilda kosttillskott förebygger inte insjuknande i covid-19

För att säkerställa ett tillräckligt intag av D-vitamin ska den dagliga kosten innehålla D-vitaminberikad mjölk, mjölkprodukter eller växtdrycker, bredbara fetter och fiskrätter två till tre gånger i veckan, enligt Statens näringsdelegation och Institutet för hälsa och välfärd. Bild: Mostphotos

D-vitamin förebygger inte covid-19, konstaterar Statens näringsdelegation och Institutet för hälsa och välfärd. De betonar vikten av en näringsrik kost för att upprätthålla ett välfungerande immunsystem.

Kroppens immunsystem behöver en mångsidig och hälsosam kost för att fungera på bästa möjliga sätt, inte enskilda kosttillskott. Det framför Statens näringsdelegation och Institutet för hälsa och välfärd i ett gemensamt ställningstagande på onsdagen.

Under det senaste året har D-vitaminets roll i förebyggande och behandling av covid-19 både studerats och diskuterats ingående. Ställningstagarna uppmanar experter inom hälso- och sjukvården att betona vikten av en näringsrik kost och ge sina klienter instruktioner gällande intag av D-vitamin enligt rekommendationerna.

"Det finns inga tillförlitliga forskningsrön om fördelar med ett större D-vitamintillskott än rekommendationen", konstaterar Suvi Virtanen, forskningsprofessor vid Institutet för hälsa och välfärd, i ett pressmeddelande.

Riskfaktorer för en svår form av covid-19 är hjärt- och kärlsjukdomar, diabetes, fetma och hög ålder.

"Med en kost enligt rekommendationerna kan man trygga ett tillräckligt intag av nödvändiga näringsämnen, stärka immunsystemet och förbättra kroppens fett- och sockervärden", fortsätter Arja Lyytikäinen, generalsekreterare vid Statens näringsdelegation.

För att säkerställa ett tillräckligt intag av D-vitamin ska den dagliga kosten innehålla D-vitaminberikad mjölk, mjölkprodukter eller växtdrycker, bredbara fetter och fiskrätter två till tre gånger i veckan. Om rekommendationerna inte uppfylls kan man ta 10 mikrogram D-vitamintillskott per dag från början av oktober till slutet av mars, enligt Statens näringsdelegation och Institutet för hälsa och välfärd.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Med sikte på en hållbar framtid – ingenjörerna visar vägen

Mer läsning