Ensamseglaren Tapio Lehtinen har problem – kan tvingas ta i land

Tapio Lehtinen i sin segelbåt. Bilden är tagen i våras.Bild: HBL-arkiv/Leif Weckström

Finländaren som seglar världen runt helt utan modern teknik kan bli tvungen att göra ett strandhugg i Kapstaden i Sydafrika.

Äventyrsseglaren Tapio Lehtinen, som HBL intervjuade före starten på jorden runt-resan, har fått problem till sjöss utanför Sydafrikas kust.

Av ett inlägg på Facebook på onsdagskvällen framgår att motorn, generatorn, vindflöjeln och solpanelerna ombord på Lehtinens segelbåt krånglar. Om finländaren förlorar fler än en av sina energikällor kan han bli tvungen att ta i land i Kapstaden, enligt inlägget.

Lehtinen gav sig ut på sin världsomsegling från den franska kuststaden Les Sables d'Olonne den 1 juli. Han deltar i den tuffa tävlingen Golden Globe Race, där mobilteletoner och andra digitala hjälpmedel inte får användas. Navigeringen sker med sextant.

Följaktligen är det tävlingsarrangörerna, inte Lehtinen själv, som skrivit Facebookinlägget. Seglarna ringer satellitsamtal en gång i veckan och ger en lägesrapport.

De 18 tävlingsdeltagarnas mål ligger i samma franska kuststad där starten gick. Om allt går vägen når seglarna målet någon kring valborg 2019.

Läs också: Ensamseglaren: Nu blir det mycket havregrynsgröt

Dagens vardagsrum är köket

Köket är i dag mycket mer än en plats för matlagning. All orsak att satsa på kvalitet och planering då man bygger ett nytt. 13.8.2018 - 13.34