Ensamseglaren Huusela värmer upp med att korsa Atlanten: ”Väldigt viktigt att visa trovärdighet”

Ari Huusela är van vid tuffa förhållanden. Senaste gången i Route du Rhum pressades han till max. Bild: Jari Salo

Ari Huuselas första stora fajt mot väder och vind i den nya IMOCA60-båten väntar. Senast han ställde upp i seglingsklassikern Route du Rhum lovade han att aldrig göra det igen.

För fyra år sedan blev flygkaptenen Ari Huusela den första nordbon att ta sig i mål i Route du Rhum, som seglas från Frankrike till Karibien i ett svep.

Roligt var det inte.

– Det var inte frågan om segling – det var en överlevnadskamp, säger Huusela.

Han överdriver inte. Då Route du Rhum ordnades för första gången 1978 omkom den franska seglaren Alain Colas. Det senaste dödsfallet inträffade 1996.

Huusela fick kämpa för allt vad tygen höll då han manövrerade sin 40 fot långa båt i stormväder. Nära målgången vid Guadeloupe var vindarna så jobbiga att han utmattad tog upp telefonen och ringde till en bekant i Finland.

– Jag sade att de aldrig någonsin skulle låta mig ställa upp på någonting motsvarande igen, säger Huusela, som korsade mållinjen efter 24 dagar.

Pressad att prestera

Men det var tomt prat. Huusela är tillbaka med en ny, större båt och ställer siktet högre än tidigare. Han vill ta sig i mål på 14 dagar i sin 60 fot långa IMOCA-båt. De snabbaste IMOCA-båtarna korsar mållinjen efter ungefär elva dagar.

Ari Huusela är snart 56 år gammal, men har inga planer på att sakta ner. Bild: SPT/Sebastian Backman

Huuselas stora mål är världsomseglingen Vendée Globe som ordnas 2020. För att få delta i tävlingen måste han prestera i tävlingar som Route du Rhum. Totalt står fyra transatlantiska tävlingar på schemat inför Vendée Globe.

Det finns också en annan faktor som ökar pressen: miljonsatsningens huvudsponsor saknas fortfarande. Därför är det viktigt för Huusela att visa framfötterna redan nu.

– Det är väldigt viktigt för mig att ta mig i mål torrskodd och visa trovärdighet, säger Huusela.

Vad lärde du dig senast i Route du Rhum som du kan utnyttja nu?

– Jag har sett hur stort evenemanget är och känner till byråkratin, så jag hoppas kunna segla mer avslappnat. Förhoppningsvis blir det inte lika tuffa stormar som senast …

Ari Huusela seglade sin IMOCA 60-båt Ariel II utanför Helsingfors tidigare i år. Bild: SPT/Sebastian Backman

Gammal är äldst

I år hör Huusela, som fyller 56 i oktober, till de äldre seglarna i IMOCA60-klassen. Han är också den enda i klassen som inte seglar som proffs. Presskonferensen inför Route du Rhum fick ordnas på morgonkvisten eftersom Huusela skulle flyga till Tokyo samma dag.

Huuselas dotter tycker att han borde pensionera sig – men det går den hobbyseglande flygkaptenen inte med på. En hög ålder kan rentav vara till nytta inom seglingen.

– Den mentala biten är viktigare än fysiken. De som är över 50 år gamla tar sig oftare i mål än de som är yngre.

Huusela har lärt sig en del visdomar under sina levnadsår. Han vet vad man ska göra om det kniper och tuffa beslut väntar.

– Man måste äta någonting först, med blodsockret på rätt nivå tänker man klarare. Det gäller inte bara för seglingen utan för livet generellt.

Rutten för Route du Rhum går från Frankrike till Guadeloupe. De snabbaste Ultima-båtarna tar sig i mål efter sju dagar. Bild: Route du Rhum

Fakta

Route du Rhum

En ensamseglats som ordnas vart fjärde år längs den gamla romrutten från Frankrike till Karibien.

Starten går i Saint-Malo i Frankrike den 4 november och målet är Pointe-à-Pitre på Guadeloupe. Seglarna stannar inte under tävlingen.

Sträckan mäter runt 6 400 kilometer.

Route du Rhum firar 40-årsjubileum i år. Rekordmånga båtar, 123 stycken i sex olika klasser, startar i tävlingen.

Ari Huusela blev för fyra år sedan den första nordbon att ta sig i mål i tävlingen. I år har han sällskap av svensken Mikael Ryking.

Trädgårdsstaden har kvar sin charm

På 1950-talet gjorde den moderna trädgårdsstaden Hagalund finländsk stadsplanering världsberömd. I dag är det både gammalt och nytt boende som får bostadsköpare att vända sina blickar hitåt. 3.9.2019 - 09.17

Mer läsning