"Ensamhet det största svenska problemet i Helsingfors"

Kyrkoherde Johan Westerlund och lokalpolitiker Martina Harms-Aalto, här i egenskap av ordförande för Johannes diakoniförening, hoppas att så många församlingsmedlemmar som möjligt ska delta i undersökningen om ensamhet, så att församlingen sedan kan reagera på svaren och ordna sådana mötesplatser som människor längtar efter. Bild: Cata Portin

Johanneskyrkan tar upp kampen mot ensamheten – ett av de största problemen på svenska i Helsingfors. Ensamma finns i alla åldersgrupper, den drabbar barn, unga, studerande, vuxna och seniorer i staden. Nu sträcker kyrkan ut sin hand till alla ensamma.

– Ensamheten är det största sociala problemet i världens lyckligaste land, säger Martina Harms-Aalto, ordförande för Johannes diakoniförening.

– Den ofrivilliga ensamheten är det största problemet bland svenskspråkiga Helsingforsbor, det framkommer i en undersökning som vi låtit yrkeshögskolan Novia göra, säger kyrkoherde Johan Westerlund i Johannes församling.

Nu vill församlingen vars medlemmar kommer från de södra stadsdelarna i Helsingfors, från Drumsö till Arabiastranden, plocka upp budskapet från folket och gå vidare. Under den kommande temaveckan ordnar man en rad evenemang som är öppna för alla, det blir allt från litterär afton till stjärnspäckad konsert. Men Harms-Aalto och Westerlund anser att den kommande undersökningen som görs av Novias studerande parallellt med temaveckan är det viktigaste som sker nästa vecka.

– Kyrkan har inga färdiga modeller för hur vi ska råda bot på ensamheten, därför vänder vi oss till medlemmar för att fråga vilka slags tillställningar de har behov av. Därför hoppas vi att så många som möjligt deltar i undersökningen, säger Westerlund.

Man vill gärna hitta den form av gemenskap som lindrar folks ensamhet, det må sedan vara kravlös eller innehållsrik.

– Vi har många fina kyrkor i Helsingfors och de står synligt placerade mitt i stan, men de flesta av oss går oftast bara förbi. Vi hoppas att folk ska kliva in från gatan och ta reda på om det i kyrkan kan finnas en sådan gemenskap som kunde funka också för dem, säger Harms-Aalto.

Johannes församlings temavecka kring ensamhet hålls från den 29 september till den 6 oktober.

Fotoutställningen Var är du? invigs i kyrkans krypta under söndagens kyrkkaffe den 29 september. Fotografierna är tagna av församlingens ungdomar.

Litterär kväll i Högbergssalen med gästerna Susanna Ringell och Tua Forsström. Den senare blir Finlands första ledamot i Svenska Akademien, där hon tillträder den 20 december.

En välgörenhetskonsert ordnas i Johanneskyrkan på tisdagskvällen med en brokig skara artister, från Muntra Musikanter och Johanna Almark-Mannila till Paleface och musikklasserna från Åshöjdens grundskola, under ledning av kapellmästare Henrik Wikström.

Soppkök från tisdag till torsdag. Församlingens anställda bjuder på soppa utanför Johanneskyrkan tisdagen den 1 oktober, utanför Arcada på Jan Magnus Janssons plats onsdagen den 2 oktober och i samband med trädgårdsfesten vid S:t Jacobs kyrka på Drumsö torsdagen den 3 oktober.

Nallegudstjänst för barn och andra som gillar nallebjörnar i hålls Johanneskyrkan klockan 10 fredagen den 4 oktober.

Temaveckan avslutas med högmässa och kyrkkaffe söndagen den 6 oktober.

Under vardagar finns sjukskötar-, hälsovårdar- och socionomstuderande från Novia på plats för att intervjua församlingsmedlemmar kring ensamhet och vilken slags aktiviteter som kunde råda bot på den. Den digitala undersökningen finns på www.tinyurl.com/ensamhet

Ensam eller själv?

Ensamheten är ett stort problem, inte bara i Helsingfors utan i hela landet. Det finns närmare en miljon singelhushåll i ett land med drygt 5 miljoner invånare, vilket betyder att runt 20 procent bor ensamma.

– Vi har stigmatiserat ensamheten. Folk bor inte ensamma längre, de bor själv. När vi inte längre ens vågar använda ordet ensam utan ersatt det med själv så är det oroväckande, tycker Harms-Aalto.

Kyrkoherden poängterar att kampanjen mot ensamhet inte har något med kyrkans dalande medlemssiffror att göra. Nu vill man inte värva nya medlemmar för att få in mera kyrkoskatt, utan finnas till för de medlemmar som församlingen redan har.

– Kyrkans viktigaste uppgift är att få människor att mötas. Det är i möten mellan människor som det goda från Guds rike finns, säger Johan Westerlund.

De medel som kyrkan får in genom att sälja programblad och kollekt går till diakoniföreningens arbete bland stadens ensamma.

Yrkesexamen från Prakticum öppnar många dörrar

Studier vid Yrkesinstitutet Prakticum ger nycklar till arbetslivet. Samtidigt kan det också vara en smidig inkörsport till fortsatta studier vid en yrkeshögskola. 4.12.2019 - 00.00

Mer läsning