Ensam och slumpmässigt – så reser vi 2020

Resa ensam, låta slumpen avgöra eller skräddarsy ett äventyr. Hur reser du under nästa år? Foto: Alohaflaminggo Bild: Alohaflaminggo

Mikroäventyr, soloresor och slumpmässiga resmål – det är några av resetrenderna som ser ut att prägla 2020.

I en tid då en av världens mest inflytelserika personer tar båten till New York står charter- och flygbranschen inför tuffa utmaningar. Och det är inte bara klimataktivisten Greta Thunberg som bojkottar flyget. År 2019 var året då flygskam ersattes med tågskryt, grupper för tågresenärer på Facebook fick över 100 000 medlemmar och vackra tågvyer fyllde sociala medier. Försäljningen av interrailkort har exploderat på ett par år. Viljan att resa hållbart är stor.

Tågluff är en av de populäraste reseformerna just nu. Foto: Annika Goldhammer Bild: Annika Goldhammer

Att resa solo är en växande trend. Foto: Annika Goldhammer Bild: Annika Goldhammer

Intresset för hållbara resor på nära håll lär knappast minska. Enligt det amerikanska resemagasinet National Geographic ser mikroäventyr ut att bli en av 2020 års stora resetrender. Det handlar om småskaliga och budgetvänliga äventyr: till exempel att helgvandra i en närbelägen skog, att se sin stad från en kajak eller att bestiga närmsta topp.

Soloresa

En annan trend som har tagit fart de senaste åren är soloresandet. Den främsta anledningen är att slippa kompromissa med andra, men det kan också handla om att man vill uppleva ett resmål som andra i ens närhet inte är intresserade av, samt att man vill fokusera på det egna välmåendet, utmana sig själv, träffa nya vänner eller få tid till reflektion. Tidigare har soloresenärer ofta paketerat sina resor själva, men nu börjar researrangörerna anpassa sig efter den växande målgruppen.

Skräddarsytt

Det är inte bara charterjätten Thomas Cook som har pressats hårt de senaste åren. Att dagens resenärer blir mer och mer självständiga märks hos alla resebyråer. Nu ökar efterfrågan på dynamiska paketeringar, skräddarsydda paketresor och flexibla resor med få måsten mer än tidigare.

Julens resebokningar visar en förflyttning från charter till reguljärflyg. Miami, Bangkok och Phuket toppar listan, medan Gran Canaria, Teneriffa och Phuket är mest populära bland charterresorna.

Lissabon är Europas miljöhuvudstad 2020. Foto: Annika Goldhammer Bild: Annika Goldhammer

Teneriffa är en av vinterns storsäljare bland charterresmålen. Foto: Annika Goldhammer Bild: Annika Goldhammer

Nya städer

Alternativa weekendstäder som Hamburg och Bukarest är uppstickarna. Bukarest är intressant för att den en av Europas billigaste storstäder.

Det har också blivit mera plånboksvänligt att besöka Norge, inte minst på vintern. I Hemsedal öppnar till exempel anläggningen Fýri – Resort of Hemsedal. Förutom skidåkning ligger fokus på spa och en rad andra friluftsaktiviteter.

Slumpen avgör

År 2020 är också året då resenärerna spås låta tekniken ta hand om beslutsfattandet i ännu större utsträckning. Redan nu finns en rad appar och tekniktjänster med artificiell intelligens (AI), som hjälper oss att hitta platser och upplevelser som kanske inte hade dykt upp på radarn annars.

Om du bara har några dagar är det enklast att ta en tärning, kasta den och åka så många hållplatser tärningen visar. Det funkar med både tåg, buss och båt. Utmana gärna dig själv att besöka en plats du inte har varit på.

Enligt en undersökning från Booking vill över hälften av de tillfrågade gärna ha ett "wild card" och restips som inspirerar dem att göra något helt nytt. Suget efter att bli överraskad märks tydligt, och resebyråerna skapar egna koncept med okända resmål.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Skräddarsytt drömhem uppfyllde alla önskemål och höll budgeten

Mer läsning