Ensam kvinna uthärdar snö och kyla

Elin Willows debuterar med en roman om en namnlös kvinna på en namnlös plats långt norröver. Bild: Niklas Tallqvist

Elin Willows flyttade till Finland från Sverige och blev finländsk medborgare för att få rösträtt. Nu debuterar hon med en bok om utanförskap.

"Jag minns inte att jag har sett kyla på det här sättet innan jag kom hit. Kyla som sätter sig i huvudet och i håret, målar håret vitt, grått med små iskristaller", noterar huvudpersonen i Elin Willows debutroman Inlandet.

För många år sedan tillbringade Elin Willows en period på en plats någonstans i norra Sverige. Under arbetet med romanen upptäckte Willows att den namnlösa kvinnan befann sig på den ort där hon själv hade bott.

– Jag trodde att den här platsen inte skulle lämna avtryck men jag hade fel, säger Elin Willows.

Däremot avvisar Elin Willows alla frågor om att hon själv skulle ha stått modell för kvinnan – huvudpersonens intryck och beskrivningar av att stå vid sidan om är hennes, inte Elin Willows.

Inlandet handlar om en kvinna som flyttar norrut för bo med sin pojkvän. Men redan innan flytten blir av har förhållandet tagit slut och kvinnan finner sig vara ensam på en främmande plats, långt borta och utan vänner.

Hon får jobb i en affär och fördriver kvällarna med att ligga på sängen, äta godis och titta på tv. Stämningen är boken igenom drömsk, nästan inget händer och dagarna går.

Elin Willows skrev boken enligt en strikt tidtabell – tio minuter per dag – och säger att det var livsviktigt för henne att blixtsnabbt komma i rätt stämning.

– Jag lyssnade på Frank Oceans Thinking about you och så tänkte jag på ord och på vilka former de har. En del ser färger när de tänker på bokstäver men jag ser former när jag funderar på ord.

Avslappnat

Elin Willows är uppvuxen i Stockholm men var bara 19 år när hon åkte till en plats i norra Sverige. Några år senare kom hon till Umeå och studerade journalistik vid Umeå universitet.

– Det var stort att komma till Ume. Där har jag mitt hjärta.

Under studietiden i Umeå mötte Elin Willows sin nuvarande partner. Paret bodde först i Åbo. I dag bor familjen i Vasa och Elin Willows har blivit finländsk medborgare.

Varför det?

– För att jag bor här, för att Finland nu är mitt land och för att jag vill rösta i president- och riksdagsval. Jag skulle inte stå ut om jag bodde i ett land där jag inte fick rösta.

Några större olikheter mellan Sverige och Finland har Elin Willows inte upptäckt, utom det finska språket förstås.

– Finland är mera avslappnat än Sverige, i synnerhet i inställningen till märkeskläder.

– Jag tycker att Finland är som en blandning av Sverige och öst men det anser en del vara en förolämpning fastän jag ser det som en komplimang.

Läsarens tolkningar

Vi återgår till att diskutera den namnlösa kvinnan i Inlandet.

Varför måste både hon och platsen där hon befinner sig vara namnlösa?

– Det är inte viktigt. För mig har varken hon eller platsen något namn, svarar Elin Willows.

Kvinnan verkar vara ganska initiativlös. Är hon på väg in i en depression?

– Ja, om hon inte gör något åt sin situation blir hon garanterat deprimerad.

– Boken lämnar mycket åt läsaren att fundera på. Min största behållning är att få höra vad folk läser in i berättelsen. Jag vill absolut inte säga vad jag vill säga med boken.

Ålder: Nybliven 36-åring.

Familj: Sambo och två barn, fem och tre år.

Bor: Just nu i Berlin men återvänder i höst till Vasa

Karriär: Journalistexamen från Umeå universitet, nu frilansande journalist för Svenska Yle.

Aktuell: Med romanen Inlandet (Förlaget M). Romanen ges även ut på finska, Sisämaa (Teos) och i Sverige på förlaget Natur och Kultur.

Författare som inspirerar: Karolina Ramqvist och Evin Ahmad.

Musik som inspirerar: Artisten Säkert! (Annika Norlin) och Vasas Flora och Fauna.

Gillar: Att stå på huvudet. Jag har nyss lärt mig det och det är himla härligt att som 36-åring lära sig något nytt med kroppen och inse att den inte är bara i förfall.

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning