Enrique hyllar Morata och supertalangen

Luis Enrique och Alvaro Morata. Bild: AFP/Lehtikuva/Lluis Gene

Han gick från succéinhopp till syndabock i straffläggningen. Men efter EM-semifinalförlusten mot Italien hyllades Alvaro Morata av sin förbundskapten.– Han var fantastisk, säger Luis Enrique, som även rosar supertalangen Pedri.

Spaniens anfallare Alvaro Morata har haft ett stormigt EM. Efter en del missar i inledningen av turneringen berättade han att han och hans familj har fått hat och hot riktade mot sig.

I semifinalen på Wembley mot Italien fick han inleda på bänken för första gången i EM. Men i 62:a minuten, strax efter Italiens ledningsmål, byttes han in och drygt 20 minuter senare hade Morata kvitterat för Spanien med ett mål som skickade tillställningen till förlängning. Ett mål som gör att Morata står på sex EM-mål totalt i karriären, vilket är fler än någon annan spanjor någonsin, enligt Uefa.

Men det som kunde ha blivit en solskenshistoria på Wembley under tisdagskvällen blev det motsatta. I straffläggningen missade Morata i ett kritiskt läge, varpå Italien avgjorde direkt efteråt tack vare Jorginhos straff.

På presskonferensen efteråt fick Spaniens förbundskapten Luis Enrique frågan om han hade pratat med Morata. Det hade han inte hunnit med – men han passade på att ge den 28-årige anfallaren rejält med ros.

– Han har gått igenom mycket tuffa saker den här turneringen. Men i dag var han fantastisk. Han skapade mycket oreda i Italiens försvar och gjorde mål, säger Enrique.

En annan som fick en rejäl hyllning av Enrique var Pedri, den 18-årige mittfältaren från Barcelona, som har spelat en viktig roll för Spanien i EM.

– Ingen 18-åring har gjort vad han har gjort, oavsett om det är i VM, OS eller EM. Hur han läser spelet, hittar ytor, kvaliteten – personligheten. Jag har aldrig sett något liknande, säger Enrique

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning