Enormt svenskt skådespelarupprop under #metoo visar på brutala övergrepp

Lena Endre vid Dramaten är en av de inemot 500 svenska skådespelare som talar om sexuella trakasserier eller övergrepp under karriären i skådespelarbranschen i det #metoo-upprop som Svenska Dagbladet publicerat. Bild: TT/Vilhelm Stokstad

Inemot femhundra svenska skådespelare går inom ramen för #metoo-kampanjen ut med ett gemensamt upprop för att synliggöra kränkningar de fått utstå. Hela 456 skådespelare har samlats i uppropet i Svenska Dagbladet.

I uppropet kräver skådespelarna bland annat att arbetsgivare slutar att skydda, anställa och tjäna pengar på förövare. De kräver också nolltolerans mot sexuellt utnyttjande och våld. Flera anonyma berättelser kommer fram.

"Jag skulle spela in en kärleksscen med det 'manliga geniet'. Tanken var att jag skulle sitta på honom i sexakten. Under tiden vi repeterade frågade han viskande om han fick suga mjölk ur mina stinna bröst (han visste att jag ammade då) samtidigt som han tryckte sitt stånd mot mig." Så lyder en av berättelserna.

Och en annan: "Jag var på en inspelning där den manliga stjärnan betedde sig så vidrigt mot alla kvinnor, och speciellt de i beroendeposition, mask- och kostymassistenter, att bolaget fick anställa ett förkläde för att hela tiden vakta honom."

Bland vittnesmålen finns flera berättelser om ännu grövre övergrepp.

"Sitter i kontoret på en fri teatergrupp på 90-talet. Pratar i telefon. Plötsligt kommer en manlig skådespelare in och öppnar gylfen och stoppar in kuken i min mun. Jag skulle tystas. Jag var för kaxig", lyder en berättelse.

En del skådespelare har också vittnat om händelser som har utspelat sig när de ännu varit i tonåren:

"Jag var 17 år. Minderårig, alltså. I filmens manus stod det att jag skulle ligga och sova i en säng, naken. Månljuset skulle lysa på min rygg och stjärt. Jag var väldigt nervös över den här scenen. Mådde illa av oro. Regissören sa att jag kunde lita på honom, att det skulle bli så fint med ljuset och allt. När det väl var dags att filma visar det sig att han inte alls tänkt filma ryggen. I stället instruerar han mig hur jag ska ligga på sidan och dra upp ena benet. Kameran är inte, som man kunde tro, placerad bakom mig, utan vid sängens fotända. När jag drar upp benet enligt instruktionerna filmas jag alltså rakt upp i stjärten/könet. Jag försökte protestera, men vågade inte säga emot eftersom jag ville bli skådespelare och fortsätta filma. Fortsättningen på scenen var att den manliga skådespelaren som är 17 år äldre än jag, skulle komma in och titta på min kropp. Regissören sa att vi båda skulle darra av kåthet. Han var inte nöjd med den lust jag försökte spela där jag låg naken och rädd. Han tyckte jag skulle vara kåtare. När vi var klara slängde han in en extra nakenscen som inte ens fanns med i manus. Senare fick jag mejl av honom där han berättade att han drömt vackra erotiska drömmar om mig."

Bland de 456 namnen som står bakom uppropet i Svenska Dagbladet finns även kändisar som Eva Röse, Mia Skäringer, Helena Bergström, Alexandra Rapaport och Marie Robertson.

I uppropet sägs det att allt började med en fråga till ett tiotal skådespelare om de gemensamt skulle uttala sig angående #metoo. Gruppen växte lavinartat och efter ett dygn berättade 1 100 personer om otaliga övergrepp under karriären. Förövarna var anonymiserade i tråden och gruppen hemlig, men trots det började gärningsmännen kontakta de offer som skrivit i gruppen och på andra sociala medier. Kvinnorna tvingades lägga ner den.

"Inte ens i en hemlig grupp, som borde vara en fredad zon, tilläts vi tala högt om vad vi varit med om", säger kvinnorna i uppropet.

De vidhåller att tystnadskulturen är utbredd i branschen, att manliga stjärnor och regissörer geniförklaras och hålls om ryggen av branschen oavsett vad de utsätter sina kollegor för och att stjärnstatusen gör männen immuna mot konsekvenser.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning