Enorma skyfall väntas när orkanen Florence drar in över USA

Orkanen Florence fotograferad från ISS. Bild: Lehtikuva/AFP/Jose Romero

Orkandygnet är här för miljontals invånare på USA:s östkust. Över en meter regn, mer än en normal finländsk årsnederbörd, befaras vid North Carolinas kust.

Orkanen Florence har försvagats något, till en tvåa på den femgradiga orkanskalan. Men det innebär fortfarande väderkrafter som är ovanliga i så tätbefolkade trakter som delstaterna Virginia, North Carolina, South Carolina och Georgia.

Regn och blåst från Florence ytterkanter hade på torsdagsmorgonen lokal tid börjat närma sig North Carolinas kust, där det enligt orkancentret NHC blir allra blötast. Den maximala vindhastigheten uppmättes till drygt 49 meter per sekund. Orkanen tros inte förlora i styrka innan den slår till mot kusten tidigt på fredagen, men medan den fortsätter in över landet kan den försvagas.

På väg bort

Över en miljon människor omfattas av evakueringar. Och totalt bor ungefär tio miljoner amerikaner i områden som berörs av vädervarningar under Florence.

Vägarna har korkat igen på sina håll när människor flyr kustregionerna till säkrare platser. I en husvagn utanför staden Wilmington i North Carolina bor Alondra Espinoza, som förbereder sig på att lämna området med sina två små barn.

– Jag vill bara få dem så långt härifrån som möjligt, säger hon till Reuters.

Fyraåriga Chloe Heeden hjälper till med sandsäckarna i Virginia Beach, Virginia. Bild: TT/AP/Alex Brandon

Varning från rymden

Inte ens Vita huset i Washington är utom fara. Det har regnat mycket även i allmänhet på sistone, så Potomac-floden som rinner genom USA:s huvudstad – en stad byggd på ett gammalt träsk – är redan på gränsen till att svämma över. Vattenmassor kan då välla fram förbi Washington-monumentet och upp genom ett parkområde till Vita huset.

Ovädrets omfång förbluffar även rymdfarare.

"Se upp, Amerika!" twittrar tysken Alexander Gerst från Internationella rymdstationen (ISS). "Florence är så enorm att vi bara kan fånga henne med en supervidvinkellins från rymdstationen, 400 kilometer ovanför ögat. Var beredda på östkusten, det är en riktig mardröm som kommer mot er".

Aktia Aktiecertifikat Renare Europa ger tidsenlig diversitet åt placeringsportföljen

Mer läsning