Enorm volleybollsatsning i skolorna: "Svårt men roligt att spela"

Hoplaxskolan i Helsingfors är den femhundrade skolan som anmält sig till årets uppsättning av kampanjen Skolvolleyboll (Koululentopallo), som arrangeras av Volleybollförbundet för tionde året i rad.

Keijo Säilynoja från volleybollförbundet delade ut pris till Hoplaxskolan som engagerat sig i kampanjen Skolvolleyboll. Bild: SPT/Amanda Mannström

Klass 4 A har precis inlett dagens gymnastiklektion när Volleybollförbundets verkställande direktör Keijo Säilynoja och hans entourage kommer in i gymnastiksalen med blommor, bollar och presenter.

Direktören delar ut tio riktiga volleybollar som pris och gymnastiklektionen förvandlas till ett bollkaos. Alla vill givetvis prova.

Kampanj som lockade många

Volleybollförbundets kampanj har i år lockat rekordmånga skolor, hela 599 stycken. Det betyder att omkring 130 000 barn kommer att testa på grenen under hösten.

Antalet barn som intresserar sig för volleyboll har ökat med 15 000 sedan i fjol, något som förbundet såklart gläds över.

– Vi tycker det viktigaste är att barnen rör på sig och har roligt, sedan är det en bonus om någon blir intresserad på riktigt och börjar spela volleyboll också på fritiden, säger Säilynoja.

Från sin egen barndom minns han att bollen kändes hård och att det var svårt att få till ordentligt spel. Det är just den traditionen som förbundet vill bryta genom att erbjuda material och inspiration som läraren kan ha hjälp av i undervisningen.

Enligt direktören passar grenen bra för barn i alla åldrar bara reglerna anpassas till barnens kunskaper.

Anna Granvik, Ida Soini, Ian Lax, Abraham Höglund, Maria Ehrnrooth, Christoffer Bärlund och Fanni Polttila i klass 4 A spelade volleyboll med nya fina bollar. Svårt men roligt, tycker de. Bild: SPT/Amanda Mannström

Aktiva lärare

Hoplaxskolan deltar i kampanjen tack vare gymnastikintresserade klassläraren Toni Aho, som råkade stöta på kampanjen på Facebook. Han var snabb att anmäla sin skola när han insåg att förbundet delar ut material och en bra boll.

Att han råkade vara den femhundrade som visade intresse för kampanjen kom som en rolig överraskning.

Aho har själv spelat och till och med tävlat i volleyboll och känner sig bekväm med att lära ut grenen till sina elever trots att det verkar vara nästan omöjligt att hitta rätt grepp och att sikta. Under dagens lektion flyger bollarna dit det råkar, men barnen är nöjda trots allt.

– Det är en bra gren att spela på timmarna. Det är inte lika svårt som fotboll, säger 10-åriga Ian Lax.

Enligt Aho är det inte så viktigt att spela enligt reglerna.

– Att spela match fungerar inte men om man tillåter bollen att studsa går det mycket bättre, säger han.

Klassläraren Toni Aho instruerar sina elever. Man behöver inte alltid hålla sig till reglerna, tycker han. Bild: SPT/Amanda Mannström

Kampanj på finska duger

Hoplaxskolans biträdande rektor Marina Stenbäck får ta emot blombuketten. Hon är också nöjd. Enligt henne är alla kampanjer och initiativ som får barnen att motionera välkomna, också om språket är finska.

– Vi förstår att alla kampanjer inte kan göras på två språk. Ansvaret ligger på lärarna som själva får ta initiativ och använda sådant material på ett sätt som de tycker att de har nytta av i sin undervisning, säger hon.

Enligt Volleybollförbundet kommer kampanjen att finnas på svenska redan nästa höst, vilket såklart är välkommet i de svenska skolorna. En viktig del av helheten är nämligen att engagera sig på sociala medier och ta del av allt det material som förbundet lägger ut i sina olika kanaler.

Marginell gren med potential

Volleybollförbundets mål är i första hand att uppmuntra barn att motionera och röra på sig, men det är klart att förbundet gärna vill introducera volleyboll som gren.

– Volleyboll är en marginell gren i Finland och framför allt i södra Finland, gränsen går vid Tammerfors. Men på hobbynivå ökar antalet spelare hela tiden vilket är roligt.

Enligt Säilynoja är förbundet ändå inte ute efter att fiska efter nya förmågor i skolorna. Däremot vill han gärna göra grenen mer känd. Han tycker att den har potential att bli en favoritgren hos många barn eftersom alla kan känna sig inkluderade och välkomna.

– Volleyboll passar väldigt många. Det är en är rolig och fysiskt utmanande gren och det är inte en kontaktsport.

Säilynoja konstaterar att det finns lag på alla nivåer i stort sett i hela landet om någon skulle vilja fortsätta spela utanför skoltid.

– Dessutom är 65 procent av juniorerna flickor.

Eleverna i Hoplaxskolan är åtminstone eniga om att volleyboll är fantastiskt roligt, trots att det är ganska svårt.

– En gång har jag sett lite av en volleybollmatch men jag tycker att man borde satsa mer för det här är roligt, säger Fanni Polttila i klass 4 A.

Klassläraren Toni Aho instruerar sina elever. Man behöver inte alltid hålla sig till reglerna, tycker han. Bild: SPT/Amanda Mannström

Lockar med proffsig boll

Kampanjen erbjuder material i form av exempelvis videor som läraren kan använda i gymnastikundervisningen och en mjuk boll som barnen kan spela med.

Förbundet har laddat upp massvis med videor på Youtube för att ge tips på hur en gympalektion kan se ut: hinderbanor, tricks med bollen och olika sätt att variera spelreglerna för att göra lektionen så rolig som möjligt.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Bred efterfrågan på stugor gynnar den som vill sälja

Mer läsning