Enorm maffiarättegång inleds i Italien

Nicola Gratteri, chefsåklagare i målet. Arkivbild. Bild: Adriana Sapone/TT-AP

Hundratals medlemmar med kopplingar till den ökända 'Ndrangheta-maffian ställs nu inför rätta i den mest omfattande maffiarättegången i Italien på över 30 år.

Av säkerhetsskäl har en särskild domstolsbyggnad uppförts i Lamezia Terme, staden som har historiska kopplingar till den kalabriska maffian 'Ndrangheta.

Över 350 medlemmar ur maffian samt politiker, advokater och företagare står åtalade misstänkta för bland annat mord, utpressning och penningtvätt, brott som går tillbaka så långt som till 90-talet.

Rättegången som inleds på onsdagen väntas pågå minst ett år, troligtvis längre. Åklagarsidan beskriver 'Ndrangheta-maffian som ett nätverk av familjer som alla på olika sätt utövar makt i samhället.

– Den verkliga styrkan hos dessa maffiafamiljer är att de kontrollerar områden och inom dessa områden gör de allt, säger kriminologen Federico Varese vid Oxforduniversitetet och tillägger:

– De (maffian) är myndigheterna.

Enligt chefsåklagaren Nicola Gratteri har 'Ndrangheta-maffian även spridit sig långt bortom Kalabriens gränser med intressen i alla delar av Italien, liksom i övriga Europa och i Nordamerika.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Efterfrågan ökar men under svåra tider är det upp till bevis för private banking-tjänster

Mer läsning