Rukajärvi var nära att avbryta: "Var ett hasardspel"

Hård blåst gjorde slopestylefinalen till en prövning för deltagarna. Enni Rukajärvi missade och föll i det första åket. Till Yle säger Rukajärvi att hon var nära att ge upp – men reste sig och tog brons.

Enni Rukajärvi höll för de högt uppskruvade finländska förväntningarna och kirrade den andra blåvita OS-medaljen i Pyeongchang. Det var en medalj som satt hårt åt.

I det första åket föll Rukajärvi och visade två tummar ner för tv-kamerorna. I en intervju med Yle berättar Rukajärvi att det stormade i skallen efter misslyckandet.

– Jag var väldigt nära att ställa in det andra åket. Det kunde ha gått hur som helst, vinden tog tag i brädan i många hopp och landningarna såg farliga ut, säger Rukajärvi.

Fick tänka om

OS-silvermedaljören från Sotji tog sig ändå i kragen och bestämde sig för att åka. Beslutet bar frukt – Rukajärvi stod för ett stabilt åk och kirrade brons. Se Rukajärvis insatser i slopestylebacken här.

– Jag fick åka på ett helt annat sätt än planerat. På grund av vinden var det ett hasardspel. Vindarna var svåra under mitt första åk, säger Rukajärvi.

Rukajärvis tränare Antti Koskinen säger att arrangörerna lekte med elden då de bestämde att finalen skulle åkas. Men bronset smakar väldigt bra.

– Vår serviceman summerade allting väldigt bra: Att Emmi klarade av att prestera efter fallet i det första åket är redan det en insats värd en medalj, säger Koskinen till Yle.

De svåra väderförhållandena gjorde att kvalet fick ställas in och samtliga åkare gick direkt till final.

Big air nästa

Kuusamobon Rukajärvi tog 75,38 poäng efter andra åket. Kanadensiskan Laurie Blouin tog hem silvret med ett bästa åk på 76,33 poäng, medan guldmedaljören amerikanskan Jamie Anderson hade ett överlägset bästa åk på 83 poäng.

Efter Rukajärvis misslyckade första åk låg hon på en tionde plats med 45,85 poäng inför andra åket. Anderson tog redan efter första åket sina 83 poäng och höll förstaplaceringen efter det.

Rukajärvi har chansen att ta en till medalj i tävlingen i big air, som ordnas om en vecka.

Bild: Lehtikuva / Heikki Saukkomaa

Enni Rukajärvi efter första åket. Bild: EPA / FAZRY ISMAIL

Bild: Lehtikuva / Heikki Saukkomaa

Pippi skuttar omkring på Finns sommarteater

Pippi Långstrump, Pippilotta Viktualia Rullgardina Krusmynta Efraimsdotter Långstrump, är en av Astrid Lindgrens mest kända och populära figurer. Sommaren 2019 skuttar hon omkring på Finns sommarteaters (tidigare Glims sommarteater 1973-2005) scen i Esbo till Georg Riedels välkända musik. Senast spelades Pippi på Finns år 2006 och det var alla tiders publiksuccé på sommarteatern med nästan 6000 åskådare! Då spelades huvudrollen av Josefin Silén, som sedan dess utbildat sig till musikalartist i Sverige och i höst spelar Esmeralda i Ringaren i Notre Dame på Tampereen Teatteri. 29.3.2019 - 07.54