Enmansprotester stoppade trafik i Helsingfors

Vid 10-tiden på fredagen satte sig Saga Kampman på körbanan vid korsningen mellan Mannerheimvägen och Arkadiagatan. "Jag är rädd för att våldet och ojämlikheten ökar på grund av klimatkrisen", hade hon skrivit på sitt plakat. Bild: Niklas Tallqvist

Har du sett demonstranter sittande ensamma på gatan i Helsingfors? Det handlar om en klimatprotest som miljörörelsen Elokapina står bakom.

En protestaktion arrangerad av miljörörelsen Elokapina har synts på gatorna i åtminstone Helsingfors, Tammerfors och Joensuu under veckan. Deltagarna har demonstrerat genom att sätta sig ensamma på körbanan, för att väcka uppmärksamhet kring klimatfrågor.

På fredagen uppmanades aktivisterna att genomföra aktioner var för sig klockan 10.

En av dem som deltog vara Saga Kampman, som HBL:s fotograf Niklas Tallqvist fick syn på mitt på Mannerheimvägen på fredag förmiddag.

Elokapina vill med sina demonstrationer påverka hur regeringen formar landets budget. Bild: Niklas Tallqvist

Bilar och långtradare försökte desperat ta sig förbi Kampman, berättar Tallqvist. En del av dem körde upp på gångbanan för att ta sig runt.

Sex gripna

De första demonstrationerna ägde rum i tisdags, inför regeringens förhandlingar om rambudgeten. Enligt rörelsen ska sex demonstranter ha gripits efter att ha vägrat lämna körbanan. Alla släpptes samma dag.

På fredagen ägde nya, likadana demonstrationer rum. Enligt polisen ordnades demonstrationer med en eller två deltagare på fem platser runtom i staden. Demonstranterna beordrades att lämna körbanan, och de som vägrade bars bort.

Enligt Helsingforspolisens ledningscentral har demonstrationerna på det stora hela varit lugna, även om några demonstranter har fått böter utfärdade för tredska mot polis.

Efter runt 15 minuter på körbanan fördes Saga Kampman bort av polis. Bild: Niklas Tallqvist

Påverka regeringens budget

Med manifestationen vill Elokapina visa sitt missnöje över hur klimatet beaktas i regeringens rambudgetförhandlingar.

Elokapina skriver på sin sajt att regeringen Marin inte minskar utsläppen i den takt som krävs för att Finland ska uppnå kraven som ställdes upp i Parisavtalet.

Rörelsen hänvisar till en Yle-artikel om att Finland är på väg att spräcka sin koldioxidbudget – den maximala mängden koldioxid som kan släppas ut utan att Finland missar målen i Parisavtalet – inom bara fyra år.

Offentlig och fredlig civil olydnad är det enda tunga verktyget som jag har kvar.

Vidare kritiserar rörelsen en påstådd skevhet i regeringens prioriteringar. Elokapinas åsikt är att debatten om sysselsättning och statsskuld får för stort utrymme jämfört med klimatförändringarna och artdöden.

"Jag håller med många förbipasserande om att det här inte är det mest direkta eller rationella sättet att påverka, men offentlig och fredlig civil olydnad är det enda tunga verktyget som jag som vanlig medborgare har kvar", säger en av demonstranterna i pressmeddelandet på Elokapinas webbplats.

Elokapina är en del av den internationella Extinction Rebellion-rörelsen.

Läs mer:

Det här är klimatrörelsen som hamnat i fokus efter polisingripandet – civil olydnad central metod

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Glada färger sida vid sida med smycken i tidlös design

Mer läsning