Enklare i Tornedalen när Finland lättar upp

Från och med måndag blir det enklare för svenskar som bor vid gränsen till Finland att ta sig in i grannlandet. Arkivbild. Bild: Pär Bäckström/TT

Under måndagen lättar Finland något på de gränsrestriktioner som har införts i samband med coronapandemin. Åtminstone för de personer som bor i gränssamhällen i Sverige och Norge. – Nu får vi möjlighet att leva som vanligt igen, säger Tuula Ajanki, Tornedalsrådets vd.

Beskedet om reselättnaderna kom i tisdags, under en presskonferens med Finlands statsminister Sanna Marin (SDP) och inrikesminister Maria Ohisalo (Gröna), och innebär att de som bor i det som klassas som gränssamhällen nu kan röra sig fritt över gränsen. Tidigare har man varit tvungen att ha en giltig anledning, till exempel arbetspendling. För Haparanda och Torneå som är sammanvuxna till en stad innebär det en stor skillnad och så även för samhällen som Övertorneå, Pajala och Kareusando.

Väntar ivrigt

– Det här är ett jätteviktigt beslut för oss, nu återstår det att se hur det kommer att bli i praktiken. Vi väntar ivrigt på mer information, säger Tuula Ajanki, som är vd på Tornedalsrådet, ett förbund där de finska och svenska kommunerna i Tornedalen samverkar.

Hon tycker att gränsbevakningsväsendet har tagit till sig av rådets åsikter när det gäller hur gränssamhällen ska definieras. Enligt myndighetens information blir det inte hela kommuner som omfattas utan just de samhällen som samverkar med varandra över gränsen.

Ett exempel på hur gränsrestriktionerna har slagit är att finska barn inte kan träna med sina idrottslag på svenska sidan, eftersom det hade inneburit att de måste sitta i karantän vid hemkomsten till Finland och därmed missa skolan. Det har heller inte gått att åka över gränsen för att handla.

Kompletterar varandra

– Vi lever i ett glesbefolkat område och i samhällen som kompletterar varandra. Nu får vi möjlighet att leva som vanligt igen, säger Tuula Ajanki.

Enligt finska gränsbevakningsväsendet förlitar man sig på att de som passerar gränsen lämnar korrekta uppgifter om att de bor i ett gränssamhälle. Anser gränsbevakningen att det är nödvändigt kan personerna dock behöva styrka sin vistelseort.

Det finska gränsbevakningsväsendet meddelar att följande orter och byar klassas som gränssamhällen och boende där kommer kunna åka över gränsen i högre grad än tidigare från och med måndag den 24 augusti. Enligt myndigheterna litar man på att de som passerar lämnar korrekt information om var de bor, men vid behov kan det behöva styrkas med dokumentation.

Haparanda–Torneå

Övertorneå–finska Övertorneå

Pello–finska Pello

Pajala/Kolari–finska Kolari

Muodoslompolo–Muonio

Karesuando–Karesuvanto

Norsk-finska gränsen

Skibotn–Kilpisjärvi

Kautokeino–Kivilompolo

Karasjok–Karigasniemi

Tana–Utsjoki/Nuorgam

Neiden–Näätämö

Källa: Gränsbevakningsväsendet

Fastighetsfonder ger den privata placeraren möjlighet att dra nytta av fastighetsmarknadens stabila avkastning

Mer läsning