Grankulla Finlands drömkommun? Här är invånarna nöjdast

Ekorren pryder Grankullas stadsvapen. Också invånarna trivs i sin kommun. Bild: Niklas Tallqvist

De nöjdaste invånarna finns i Grankulla, enligt Epsi Ratings underökning. Trots att Jakobstad klättrar kraftigt ligger staden fortfarande bland de sämsta, tillsammans med Raseborg.

Epsi Rating har intervjuat över 10 000 finländare per telefon. Grankulla och Birkala är fortfarande i topp i den årliga enkäten. På skalan 1–100 fick de 84 respektive 82 indexpoäng.

Grankulla är i en klass för sig när man tittar närmare på statistiken. Det är till exempel 0 procent som inte skulle rekommendera kommunen till en bekant.

De som deltog i enkäten fick svara på frågor om kommunala tjänster, hur väl deras förväntningar uppfyllts, om de rekommenderar kommunen och hur nära en idealkommun hemkommunen ligger.

Den kommun som klättrat mest på skalan från i fjol är denna gång Jakobstad. Värt att nämnas är att staden trots hoppet från 56,1 till 66,3 poäng fortfarande är en av de kommuner som får lägst poäng, tillsammans med bland annat Raseborg.

När analysföretaget jämför de tjugo största städerna ligger Kuopio i topp, före Helsingfors och Åbo. Fjolårsettan Seinäjoki faller till plats fyra. I Helsingfors är det i synnerhet 45–49-åringarna som är nöjda.

Orsaken till att bara 62 kommuner finns med i jämförelsen är att deltagarna i övriga kommuner inte var tillräckligt många. Felmarginalen varierar, bara när det gäller de tjugo största städerna ligger felmarginalen inom 2,2 indexpoäng.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning