Enkät: Borgmästaren får ris och ros

Jan Vapaavuori har två kvinnliga medarbetare och också alla biträdande borgmästare i Helsingfors är kvinnor. – Jag förstår inte riktigt påståendet att jag skulle upprätthålla maskulina strukturer, säger han. Bild: HBL-arkiv/Cata Portin

En dryg despot som älskar Helsingfors. Så lyder Helsingforspolitikernas kritik av Jan Vapaavuori (Saml).

Jan Vapaavuori valdes till borgmästare i samband med kommunalvalet för snart ett år sedan. Väljarna trodde på Vapaavuori som fick över 30 000 röster och det gjorde också stadsfullmäktige som tog det slutliga beslutet i juni 2017. Efter ett halvt år i jobbet har åtminstone halva fullmäktige hunnit bilda sig en uppfattning om nya chefen. Den är både bra och dålig, framgår det av Yles enkät.

47 av 85 politiker deltog i enkäten. Politikerna ger Vapaavuori snittbetyget 8. Utifrån svaren på de öppna frågorna är det tydligt att Vapaavuoris ledarskap och person delar åsikterna. Han upplevs som rak och tydlig och Vapaavuori får också beröm för att han försvarar Helsingfors mot Sipiläs regering. Regeringsprogrammet är som känt fattigt på åtgärder som främjar metropolutvecklingen.

Många politiker upplever också att Vapaavuori vill vara stjärnan i en enmansshow, det hävdas att borgmästaren lyssnar dåligt och skriker åt medarbetarna när saker och ting inte fungerar, och så har han också låg respekt för stadsfullmäktige, vilket märks i närvaron på mötena.

Till Yle säger Jan Vapaavuori att han är nöjd med betyget, siffran åtta.

– Jag är en krävande chef och det är möjligt att alla anställda inte alltid gillar det. Men jag skriker inte, säger han och fortsätter:

– Ledarskap är en teknikgren. Man ska kräva och samtidigt förankra och engagera så att alla arbetar mot samma mål. Det är utmaningen.

Turo Virtanen, som forskar i makt och ledarskap vid Helsingfors universitet, påminner att slanten har två sidor. Det som någon upplever som ett piggt grepp uppfattas av någon annan som onödig brådska.

– De som är för bred förankring och diskussioner i beslutsfattandet motsätter sig ofta ett högt tempo, säger Virtanen till Yle.

Han gissar att Vapaavuori, som redan gjort en lång och bred karriär inom politiken, är trött på kompromisser och oändliga debatter i kulisserna.

– Kanske borgmästaren vill maximera sitt inflytande? Jag uppfattar kritiken som en bieffekt av det att Vapaavuori vill fort göra viktiga och stora förändringar, säger Turo Virtanen.

Läs Yles artikel här (på finska).

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03