Engman försöker utnyttja den långa pausen – bygger upp kroppen efter skadorna

Adelina Engman har spelat 68 matcher i landslaget och nätat sju gånger. Bild: Vesa Moilanen / LEHTIKUVA

Landslagsspelaren Adelina Engman har haft sin beskärda del av oturen den här säsongen. Efter att två skador höll henne borta från fotbollen så gott som hela säsongen skulle hon helst spela matcher igen – i stället jobbar hon för att komma tillbaka starkare.

Det var i säsongens tredje match, den 22 september 2019, som oturen var framme för Adelina Engman. Hon ådrog sig en lårskada då hennes Chelsea mötte West Ham i en match i den engelska cupen. Läkarundersökningen visade att det var en allvarlig skada. Den åländska mittfältaren försökte göra comeback i klubblaget under vintern men lårskadan var inte läkt.

Efter att ha tränat i tre veckor var hon uttagen i den finländska landslagstruppen till Cyprus Cup i början av mars. Engman reste med landslaget till Cypern men några matcher blev det inte för 25-åringen.

Redan innan resan hade hon ådragit sig en vadskada som visade sig vara så pass allvarlig att hon var ur spel några veckor. Sedan slog coronapandemin till och ställde hela idrottsvärlden upp och ner.

Just nu befinner sig Engman hemma i Finland där hon tränar för att vara i skick då fotbollen kan köra i gång igen.

– För mig är den här situationen både bra och dålig. Jag känner att jag verkligen har tid att bygga upp min kropp igen efter skadorna. Men samtidigt skulle jag väldigt gärna spela fotboll. Det är så otroligt länge sedan jag spelat en match. Jag försöker fokusera på det positiva och jobba väldigt hårt så att jag är i toppform då vi får börja spela igen, säger Engman i en intervju på internationella fotbollförbundet Fifas sajt.

Engman tror att både hon kan ha nytta av att vårens och sommarens kvalmatcher flyttats framåt. Ursprungligen skulle Finland möta Portugal och Cypern i april och Skottland i juni i EM-kvalet där de finländska damerna för tillfället toppar gruppen.

– Jag vill hjälpa laget så mycket som möjligt och nu har jag chansen att bli i bra skick igen. För mig är det en stor fördel med de uppskjutna matcherna men jag vet inte om de andra i laget är av samma åsikt. Alla skulle säkert helst av allt spela, säger Engman till Fifa.com.

Hon vet att Finland behöver samtliga nyckelspelare friska i de återstående matcherna om laget ska lyckas knipa en plats i EM-slutspelet.

EM flyttades fram med ett år då den internationella tävlingskalendern ritades om. Herrarnas EM-slutspel flyttades från 2020 till 2021 precis som OS. Det ledde till att damerna också flyttade fram sitt mästerskap. Nu spelas EM 2022 i stället för 2021 också om Engman hellre sett att det spelats samma sommar som herrarnas turnering – i synnerhet som en del av matcherna i herr-EM, inklusive finalen, skulle spelas i England där damernas mästerskap avgörs.

– Folk skulle vara på verkligt fotbollshumör och de skulle säkert se på damfotbollen efter att ha sett herrfotboll, säger Engman.

Om Engman hade fått sin vilja igenom hade också den finländska fotbollspubliken ha kunnat få alla tiders blåvita fotbollssommar om både herrarna och damerna spelat EM-slutspel. Herrlandslaget har ju som bekant kvalat in till sitt första EM medan damlandslaget försöker ta sig till EM en fjärde gång.

EM-slutspelet spelas i England sommaren 2022. Finland spelar i kvalgrupp E.

Finland 4 3 1 0 16–2 10

Skottland 2 2 0 0 13–0 6

Portugal 2 1 1 0 2–1 4

Albanien 5 1 0 4 3–17 3

Cypern 3 0 0 3 0–14 0

Finlands återstående matcher: Finland–Portugal, Cypern–Finland, Finland–Skottland, Skottland–Finland.

Gruppettan avancerar till EM-slutspelet tillsammans med de tre bästa grupptvåorna (sammanlagt nio grupper). De övriga grupptvåorna gör upp om tre EM-platser i playoffmatcher.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning