England och Österrike klara för semifinal

Englands Jodie Taylor (t.h.) var matchhjälte i kvartsfinalen mot Frankrike. Bild: ERIK PASMAN / EPA EPA-PHOTO / ALL OVER PRESS

Matchparen i semifinalerna i fotbolls-EM är nu klara. På torsdag möts Danmark och Österrike samt Nederländerna och England.

Söndagskvällens kvartsfinalsmatcher blev målsnåla men oerhört spännande. Efter att Danmark besegrat Tyskland på förmiddagen i matchen som blivit framflyttad på grund av regn var det först dags för Spanien och Österrike att drabba samman.

Spanien var under stora delar av matchen det kontrollerande laget och ledde statistiken för både bollinnehav och skott mot mål. Målchanser kom dock i bägge ändarna av planen, men efter nittio minuter stod fortfarande 0-0 på tavlan. Inget avgörande kom heller under den trettio minuter långa förlängningen och ett dramatiskt avslut väntade i form av strafftävling.

Denna gång var det den österrikiska Manuela Zinsberger av målvakterna som drog det längre strået. Hon räddade den tredje spanska straffen av Silvia Meseguer och det var allt som krävdes. Sarah Puntigam satte den avgörande straffen för segrarna och därmed gick Österrike vidare till semifinal med siffrorna 5–3 efter straffar.

– För tillfället är det den svåraste förlusten någonsin hittills för mig. I morgon kommer allt att kunna ses från ett bättre perspektiv. Det är svårt att svälja, vi slogs ut utan att förlora – vi förlorade olyckligt på straffar, säger spanska tränaren Jorge Vila på Uefas hemsida.

För österrike väntar nu semifinalsmöte mot Danmark på torsdag klockan 19.

– Detta EM är ett fint tecken på vad som kan uppnås från underläge med anda och hängivenhet. Vår mentalitet har inte förändrats. Kanske teorin om att endast förhandsfavoriter kan vinna i damfotboll är en myt i slutändan, säger Österrikes tränare Dominik Thalhammer.

Taylor matchhjälte

I den sista kvartsfinalen möttes rivalerna Frankrike och England. Även i den senare kampen blev det målfattigt och mycket jämnt. I de viktiga slutspelsmatcherna brukar det oftast vara ytterst små marginaler och det är då de stora spelarna träder fram. I går var det Englands Jodie Taylor som tog på sig hjälterollen och stod för det avgörande målet i den sextionde minuten. Ett vasst anfall av England slutade i att Lucia Bronze spelade fram Taylor i straffområdet och anfallaren hade en enkel uppgift i att näta sitt femte mål i turneringen.

Några ytterligare mål fick inte publiken i Deventer skåda, trots att Frankrike desperat jagade kvittering in i det sista. England spelade klokt och drog ut på tiden med långa anfall och avancerade därmed till semifinal där laget möter värdnationen Nederländerna.

– Jag är otroligt stolt över spelarna. Vi gav inte vika oavsett hur lång matchen blev. Detta är ett franskt lag som utan tvekan är ett av de bästa i världen, men vi stod emot, säger Englands tränare Mark Sampson.

Det var första gången på 43 år som England besegrade Frankrike. Det förlorande laget höll ändå huvudet högt.

– Vi behöver inte skämmas över vår prestation. Två bra lag möttes och tyvärr var det vi som slogs ut, säger franska Amadine Henry.

– Matchen avgjordes av de minsta marginalerna, men så är det på toppnivå. Vi lär oss konstant, kommenterar franska tränaren Olivier Echouafni.

På torsdag klockan 21:45 möts England och Nederländerna i Enschede på Eredivisie-laget FC Twentes hemmastadion. Den rymmer 30 205 åskådare och stämningen kommer garanterat att vara på topp.

– Det finns endast fyra lag kvar och alla har förtjänat sin plats i semifinalerna. Vi kommer göra vårt bästa och försöka nå final, bäddar tränare Sampson.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning