Energipolitiken är Putins största utmaning efter presidentvalet

Putin har inga större problem att ta hem segern i presidentvalet men efter valet väntar många utmaningar. Bild: Lehtikuva/AFP/Alexey Nikolsky

Putin kommer inte ha några större problem att ta hem segern i presidentvalet. Men för att råda bot på Rysslands kroniska sociala problem behöver landet hitta alternativ till olja och gas.

– Den ryska statskassan är helt beroende av fossila bränslen, samtidigt som branschen endast sysselsätter två procent av befolkningen. Det är Rysslands största utmaning, säger Veli-Pekka Tynkkynen, biträdande professor i rysk miljöpolitik vid Alexanderinstitutet, en specialiserad forskningsavdelning knuten till Helsingfors universitet.

Enligt Tynkkynen är den ekonomiska eliten och makthavarna i Ryssland samma personer, vilket gör det omöjligt att föra stora reformer framåt och att göra ekonomin mer mångsidig.

– Det vi i Finland kan göra för att förbättra situationen är att satsa på förnybar energi i Ryssland. Enligt en undersökning vid Villmanstrands tekniska universitet skulle Ryssland kunna täcka hela sin energiproduktion med förnybara källor till samma pris som i dag, säger Tynkkynen.

Tynkkynen var en av debattörerna på Alexanderinstitutets diskussionstillfälle om Rysslands utmaningar efter presidentvalet. Panelen var enig om att den sittande presidenten Vladimir Putin kommer att vinna i första omgången, men efter det börjar Putins utmaningar.

– Det kanske inte syns så ofta i våra nyheter, men det är en social kris på gång i Ryssland. Ryssland är ett av få ställen i världen där männens livslängd gått drastiskt neråt, säger Markku Kivinen, chef för Alexanderinstitutet.

När Sovjetunionen föll var männens livslängd i Ryssland bara tre år kortare än i Finland, i dag är skillnaden femton år då ryska män endast väntas leva i 62 år. Kvinnornas förväntade livslängd är lite på 70.

– Enligt Putin borde man göra någonting åt livslängden och andra sociala problem i Ryssland, men allting handlar bara om "borde", samtidigt som makthavarna har inte lyckas få till stånd de reformer som skulle behövas, säger Katri Pynnöniemi, biträdande professor i rysk säkerhetspolitik vid Helsingfors universitet och Försvarshögskolan.

Enligt Pynnöniemi bådar de interna problemen i Ryssland inte gott för det internationella säkerhetsläget.

– Ryssland skyller på att västerländerna försöker hålla tillbaka Ryssland ekonomiskt. Det är i sig inget nytt, men den senaste tiden har Ryssland också visat att de är beredda att försvara sina intressen såväl militärt som ekonomiskt och genom cyberattacker. Genom till exempel annekteringen av Krim har Ryssland visat att de också är färdiga att ta till förebyggande åtgärder, säger Pynnöniemi.

Utrikespolitiken har blivit ett medel för inrikespolitisk makt i Ryssland, enligt Jussi Lassila, forskare vid Utrikespolitiska institutet.

– Den nationella stoltheten kräver en stark utrikespolitik, säger Lassila.

Ryssland efter Putin

Det ryska samhället förändras och enligt Lassila definieras den ryska patriotismen om hela tiden, men vad som händer när nya generationer kommer till makten är oklart.

– Det är intressant att eliten i Ryssland fortfarande utgörs av personer som växt upp i Sovjetunionen. Där finns inte någon som upplevt en politiskt aktiv befolkning. Under Jeltsin röstade man på Jeltsin och under Putin röstar man på Putin.

Internet är ändå en kraft som kommer att bära med sig stora förändringar. Snart går internet om tv:n som den huvudsakliga informationskällan i Ryssland.

– Internet betyder inte att samhället kommer att bli mer liberalt, men det tvingar makteliten att tänka om, säger Lassila.

Samtidigt har Putin ännu inte någon utvald efterföljare och det är oklart vad som kommer att hända när nästa presidentperiod tar slut. För att Putin ska kunna fortsätta vid makten skulle det kräva att grundlagen skrivs om. Samtidigt är hans parti, Förenade Ryssland, väldigt starkt bundet till Putin som person.

– Rysk tv rapporterar om politik på ett sätt jag inte sett någon annanstans. Nästan varje kväll visar de i direktsändning hur Putin sätter sig ner till exempel med en guvernör och berättar hur guvernören ska sköta sitt jobb. När du ser på det varje kväll så får du veta hur makten borde användas av Putin själv, säger Markku Kivinen.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning