Energidrycker delar ungdomarna – jätteäckligt eller supergott?

15-åriga Andrea Kjeldsen, Malte von Essen, Katie Lindqvist (uppe) och Annika Sjöblom har väldigt olika åsikter om energidrycker, både vad gäller smak och nyttan av dem. Bild: Cata Portin

En kolsyrad dryck med konstgjord smak och mer koffein än doktorn rekommenderar – det är energidrycker i ett nötskal. En del unga älskar dem, andra har svårt att svälja tre klunkar i följd. HBL har testat och poängsatt sex vanliga energidrycker tillsammans med ett gäng 15-åringar.

Vi har dukat bordet med sex välkända och koffeinhaltiga energidrycker och bjudit in fyra 15-åringar från Hagelstamska skolan i Grankulla för att provsmaka dem. Uppgiften är enkel, det gäller att bedöma smak, doft och utseende på en inte namngiven dryck och ge poäng för produkten som helhet.

Med oss har vi två olika läger – på ena sidan två flickor som gillar energidrycker och dricker dem ofta, flera gånger i veckan, och på andra sidan två ungdomar som aldrig själva har köpt en enda burk energidricka, men nog smakat enstaka klunkar ur generösa kompisars burkar.

– Energidrycker är aldrig fel. Jag dricker dem hemma, hos kompisar och på ställen utanför skolan. Jag tränar taekwondo men dricker aldrig energidrycker före eller efter träningarna, det känns inte som en bra idé. Jag tycker att Redbull smakar bäst, säger Andrea Kjeldsen före provsmakning.

– Jag brukar dricka energidrycker nu och då, när jag känner mig extra trött. Jag spelar innebandy fem gånger i veckan men i samband med träningarna vill jag inte dricka dem. Teho är min favorit, säger Annika Sjöblom.

– Jag har aldrig köpt en själv, men brukar ta en sipp om någon av kompisarna bjuder. Megaforce smakar helt okej, tycker Malte von Essen.

– Jag tycker att energidrycker smakar konstgjort och dessutom är de onyttiga. Jag har bara smakat några klunkar ibland, säger Katie Lindqvist.

Hallonbåtar och ananas

Åsikterna går alltså isär redan från början och någon gemensam melodi uppstår aldrig under testets gång. Där Malte och Katie är överens om att drickan smakar sur, vattnig eller stark tycker Annika och Andrea att samma dryck är riktigt god och lagom söt.

– Den här smakar som hostmedicin med hallonbåtar, utbrister Andrea om Rodeo.

– Den borde smaka hallon, men det känns bara konstgjort, jag skulle inte köpa den, säger Malte.

– Jag tycker det är helt gott, hallonsmaken är inte för stark. Och det är bra att flaskan har en skruvkork, så kan man stänga den emellan, påpekar Annika.

Nocco, som finns i en rad olika smaker och säsongsvarianter, får beröm för sin läckra design på burken, men annars är det bara Andrea som uppskattar den artificiella smaken av ananas.

– Den luktar värre än den smakar. Men den är ändå äcklig, jag får rysningar av bara ett par klunkar, säger Katie.

– Inte gott, det smakar beskt och dofta diskmedel, tycker Malte.

– Nice! Värt sitt pris (2,44 euro), säger Andrea.

Små skillnader i smak

Det inhemska bryggeriet Olvis egen version av energidrycker, Teho, får däremot kritik för sitt utseende av ungdomarna, burken liknar något som byggjobbare dricker, tycker de.

– Doftar gott, men smaken gör mig besviken, den är som sura godisar, tycker Andrea och får medhåll av Malte.

– Jag rekommenderar den här. Den passar bra tillsammans med chips, tipsar Annika.

När turen kommer till Battery och Redbull har Malte och Katie svårt att hitta nya nyanser i dryckerna.

– De smakar likadant som de tidigare, kanske lite sötare, säger Malte.

– Helt god, men inte skulle jag köpa dem ändå, vidhåller Katie.

– Riktigt gott, så här ska en energidricka smaka, tycker Andrea om Redbull.

– Färgen är tilltalande, den påminner om öl, säger Annika.

Det är ändå Battery som tar hem flest poäng:

– Jag hittar inga fel på den här drycken! Jag kunde dricka den på morgonen, kvällen och till och med på julafton. Och helst varje måndag morgon, summerar Andrea.

Ett par överraskningar

Monster överraskar testgruppen med sin färg eftersom drycken inte är grön, vilket var ungdomarnas antagande. Annars växlade kommentarerna från jättesöt och som bärsaft med alkohol till eldig, varm och vacker.

– Den doftar gott och smaken påminner om päroncider, säger Andrea.

– Den här smakar ju illa, så här brukar Monster inte smaka, den är som en mix av olika drycker, säger Annika.

När de anonyma dryckerna förses med rätta etiketter har ungdomarna redan gissar rätt på de flesta sorter. Men ett par överraskningar fanns här också:

– Jag hade trott att någon av dem skulle ha smakat ens lite gott, men de innehåller alla lika mycket konstgjorda smaker, säger Katie lite besviket.

– Det var ett bra test, jag hittade en ny favorit, säger Andrea nöjt.

Efter ett par centiliter av alla de sex sorterna har ungdomarna fyllt dagens sockerkvot och längtar efter något friskt och fräscht att dricka. Kranvattnet har plötsligt stor efterfrågan.

– Vatten smakar gott! Jag ska byta till mineralvatten nu, förklarar Annika efter testet.

HBL lät 15-åringar jämföra sex kända energidrycker. Bild: Gabriella Torres Airava

Koffeinet påverkar sömnen

Det är inget mystiskt eller konstigt med energidrycker, många av dem är som läskedrycker med hög koffeinhalt, en del innehåller socker, andra är sockerfria men innehåller konstgjorda sötningsmedel.

– Det relevanta är mängden koffein, inte i vilken form man intar den. Energidrycker är inte värre än kaffe eller coladrycker som innehåller samma mängd koffein, säger Annika Nurttila på livsmedelssäkerhetsverket Evira.

Vissa energidrycker innehåller också uppiggande ämnen som guarana, taurin eller glukuronolakton. En del har berikats med vitaminer ur gruppen B, inositol och kolin, några av dryckerna innehåller så stora mängder vitaminer att det överskrider rekommendationen för det dagliga intaget. De mest energigivande ämnena är koffein, guarana och taurin.

På energidrycksförpackningen anges en högsta rekommenderad dagsranson, men på livsmedelssäkerhetsverket Evira påminner man om att redan 100 mg koffein kan påverka ungas nattsömn negativt. Bild: Lehtikuva/Emmi Korhonen

Grundregeln är att ju högre koffeinhalt en dryck har desto större är biverkningarna. Överinspektör Sari Sippola på Evira rekommenderar inte energidrycker för barn, alltså personer under 18 år.

– Ju mer koffein det finns i energidrycken desto snabbare kan den ge biverkningar. Redan en dagsdos på 100 mg koffein kan påverka insomningen och leda till att nattsömnen blir kortare. Stora doser koffein (400-500 mg) kan orsaka upprördhet, irritation, spänningstillstånd och rastlöshet, säger Sippola.

Varningstexter

När en dryck innehåller höga halter av koffein (över 150 mg/liter), måste den enligt Eviras föreskrifter förses med varningstexten Hög koffeinhalt. På förpackningen måste det då också stå att innehållet inte rekommenderas för barn och gravida eller ammande kvinnor.

Kan man ersätta vissa måltider med energidricka och ändå må bra?

– Nej. Om man vill undvika en inverkan på sömnen är det bäst att inte dricka energidrycker sent på eftermiddagen eller under kvällen, säger Sippola.

Hennes kollega Annika Nurttila påpekar ändå att energidrycker inte är någon mystisk dryck som alltid är fel. Allt beror på vad man jämför den med. Energidrycker är exempelvis mindre skadliga för 15-åringar än vad alkohol är. Men, ingendera rekommenderas för minderåriga och personer under 18 år får inte köpa alkoholhaltiga drycker.

– Om det stämmer att unga i dag hellre dricker några burkar energidricka än motsvarande mängd öl eller cider så tycker jag att det låter mindre farligt. Men det har inte gjorts några undersökningar på den här vinklingen, så några vetenskapliga skillnader finns inte att redovisa, säger Nurttila.

Kim Herold: ”Motorsängen hjälper mot snarkningarna”

Musikern Kim Herold, även känd från tv-programmet Selviytyjät, har märkt att en bra säng gör det lättare att återhämta sig och att den till och med förebygger idrottsskador. 5.11.2019 - 14.22

Mer läsning