Encantofestivalens litterära uvertyr

TVÄRKONSTNÄRLIGT. Barockensemblen Encanto House Band framförde musik med litterär tematik i Villa Kivi.Bild: Katri Somerjoki

Musikföreningen Encanto tjuvstartade sin festival med poesi och barockmusik i författarhuset Villa Kivi.

Fågelsångens konstsalong. Barockensemblen Encanto House Band. Hanna Haapamäki (blockflöjt och traverso), Georg Kallweit, Anthony Marini (violin), Laura Kajander (altfiol), Lauri Pulakka (cello), Anna Rinta-Rahko (kontrabas), Petteri Pitko (cembalo), Liisi Huhtala (föreläsare) Roman Schatz (recitatör). Locke, Telemann. Villa Kivi 13.4.

Musikföreningen Encanto vill erbjuda originella konsertupplevelser i osedvanliga lokaler och olika tvärkonstnärliga projekt där musik kombineras med till exempel scenkonst eller litteratur. Utöver en egen festival i Grankulla driver föreningen konstsalonger i Fågelsångens villaområde.

Årets festival med temat Det vi älskar går av stapeln fredag den 15 april, och som uvertyr till festivalen ordnades en musikalisk-litterär salong i författarhuset Villa Kivi vid Tölöviken. Barockmusik varvades med poesiläsning av författaren Roman Schatz och ett föredrag av professor emerita i litteratur Liisi Huhtala.

Huhtala berättade på ett medryckande sätt om husets historia som mötesplats för kulturfolk. Författaren Maila Talvio (1871–1951), som bodde i huset 1904–1919, ordnade litterära salonger där det diskuterades och även musicerades – värdinnan hade egentligen velat bli kompositör. Naturligtvis chockerade konstnärerna det borgerliga grannskapet.

Kvällens litterära tema omfattade även musiken. Barockensemblen framförde Matthew Lockes (ca. 1621–1677) musik till Shakespeares Stormen och Georg Philipp Telemanns (1681–1767) Burlesque de Quixotte, en svit som beskriver scener ur Don Quijotes äventyr.

Brittiska Locke skrev mycket scenmusik, och musiken till Stormen är uttrycksfull. Telemann, som representerar en yngre generation av barockkompositörer, hade ett större urval kompositionstekniska medel till sitt förfogande och i Quijotesviten tog han verkligen ut svängarna.

Uppfinningsrikt

Musiken bubblar av livsglädje och uppfinningsrikedom. Med mjukt gungande fraser som övergår i stormiga passager målar Telemann fram Quijote som vaknar ur sin söta sömn och rusar till attack mot väderkvarnarna.

Konstmusik behöver inte alltid vara seriös och sublim, och detsamma gäller för poesi och poesiläsning. Schatz läste ett urval småfräcka och rätt påhittiga dikter ur sin samling Osta vokaali (Köp en vokal, 2008), där var och en av dikterna består av ord som bara innehåller en bestämd vokal.

Den förträffliga ensemblen leddes av tyska barockviolinisten Georg Kallweit, som även är Encantofestivalens konstnärliga ledare. Festivalen pågår i Grankulla ända till söndag den 17 april med en mängd olika konserter i kyrkan, Nya Paviljongen, Kauniala sjukhus och privata hem.

Anna Pulkkis

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00