Enbart åldern avgör inte musiksmaken

Yle Vega har det förmodligen bredaste musikutbudet av alla radiokanaler i Norden.

Musiken i Yle Vega har uppmärksammats både på HBL Debatt (26.3 och 5.4) och på kultursidan (2.4). Kritikerna anser bland annat att Vega nonchalerar de äldre lyssnarna, att det spelas för lite traditionell jazz, swing och andra musikstilar, och att det spelas för lite finlandssvensk musik.

Yle Vega riktar sig till den vuxna finlandssvenska publiken i åldern 35–100 år och vi jobbar hårt för att skapa ett balanserat utbud där både äldre och yngre lyssnare känner sig hemma. Det är en krävande uppgift. Då det gäller musiken kan det till exempel vara stor skillnad mellan en 35-årings och en 75-årings musiksmak, men åldern är inte ensamt avgörande – allt fler artister och musikstilar har lyssnare i många generationer. Också livssituationen och bakgrunden inverkar på hur finlandssvenskarna lyssnar på radio och vilken typ av musik de föredrar.

Valet av musik görs på journalistiska grunder, men till hjälp har vi också de radio- och musikundersökningar som tusentals finlandssvenskar deltar i.

Yle Vegas utmaning är att undersökningarna visar att publikens preferenser när det gäller epoker och genrer varierar stort. Under en vanlig dag på Vega spelar vi faktiskt musik från sju årtionden! Därutöver har vi specialprogram, också nya sådana, som ökar variationen ytterligare – till exempel Lux med El Bunu, som startade i höstas, och Kaffekvarnen after dark, som hade premiär för en dryg månad sedan. Vidare bidrar också önskeprogrammen till mångsidigheten, eftersom lyssnarnas val då får styra.

Slutresultatet är att Yle Vega har det förmodligen bredaste musikutbudet av alla radiokanaler i Norden. På samma kanal spelas pop, rock, klassisk musik, jazz, visor, dansband och flera andra musikstilar. Om man ser specifikt på jazz- och swingklassiker har vi just nu artister som till exempel Ella Fitzgerald, Nina Simone, Chet Baker, Etta James, Ray Charles och Frank Sinatra på våra spellistor.

Dessutom har vi självklart ett särskilt ansvar för att lyfta fram den finlandssvenska musiken, och spelar därför i medeltal ett femtontal finlandssvenska låtar per dag. Utöver detta finns program med fokus på finlandssvensk musik, som Vår musik och Vegatoppen. Artister som sjunger på svenska prioriteras också i övrigt på Yle Vega, speciellt på förmiddagarna, då i snitt varannan låt som spelas är på svenska.

I Yle Vegas direktsändningar varvas programvärdarnas intervjuer och diskussioner med inslag och musik – vi uppfattar alltså varken musiken eller pratet som utfyllnad, utan som viktiga delar av helheten. Den här formen av radio uppskattas av framför allt dem som vill hålla sig ajour inom till exempel politik, kultur eller lokalt i Svenskfinland, eller som vill ha radion som sällskap medan de gör något annat. Av alla finlandssvenskar som lyssnar på radio en genomsnittlig dag lyssnar drygt hälften på radio medan de kör.

Antalet finlandssvenskar som lyssnar på Yle Vega är stabilt. Många är starkt engagerade och hör regelbundet av sig med synpunkter till oss. Vi är tacksamma för responsen och den dialog vi dagligen för med våra lyssnare, även om det är praktiskt omöjligt att uppfylla allas – ibland diametralt motsatta – önskemål.

Samtidigt ökar också lyssnandet på Yle Arenan. De lyssnare som föredrar radio utan musik har där allt fler alternativ att välja emellan. På Arenan kan man också välja att lyssna på just de program som spelar den typ av musik som tilltalar en mest.

Om smak och tycke kan man inte tvista, men vi gör vårt bästa för att utveckla kanalen för att den vuxna finlandssvenska publiken ska fortsätta trivas i Yle Vegas sällskap.

Johanna Törn-Mangs mediechef Amie Borgar musikchef Svenska Yle

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning