Enat koreanskt lag i VM: "Jättestort"

Nord- och Sydkorea har beslutat att gå ihop till ett lag i bordtennis-VM.Bild: EPA/CHRISTIAN BRUNA

Kvartsfinalen mellan Nordkorea och Sydkorea ställdes in.I stället spelar de tillsammans i semifinalen i bordtennis-VM i Halmstad.– Det här är jättestort, säger svenska förbundets ordförande Petra Sörling.

Strax före starten av förmiddagens kvartsfinal på damsidan meddelade länderna att de beslutat att gå samman till semifinalspelet. Beslutet var överraskande.

– Att det här sker i Sverige är jättestort och något vi är jätteglada för. Det blev en stående ovation, säger Svenska bordtennisförbundets ordförande Petra Sörling.

– Vi är glada att bordtennisen och idrotten kan spela en viktig roll.

Andra lagen tillfrågade

Sörling berättar att de kvarvarande lagen i turneringen fick ge sitt godkännande till ett gemensamt koreanskt lag.

– När koreanerna kom med förslaget blev de andra lagen tillfrågade. Det står ju inget om det här i regelboken, säger Sörling.

Det gemensamma koreanska laget får möta antingen Japan eller Ukraina i morgondagens semifinal. Japan gäller som förhandsfavorit mot Ukraina.

– Japan var också väldigt tillmötesgående, säger Petra Sörling.

– Korea kommer få ett bra lag. Man kan ju diskutera det här med att slå ihop lag. Men det kommer nog inte bli lätt för spelarna. Alla som sysslar med idrott vet hur viktigt det är med lagkänslan.

Senaste gången som ett gemensamt koreanskt lag spelade i bordtennis-VM var 1991 i Japan. Då besegrade damlaget den regerande världsmästaren Kina och tog guld.

Nordkoreas herrlag har inte gått vidare till slutspel så där kan det inte bli något enat lag.

Wallström välkomnar beslutet

Sveriges utrikesminister Margot Wallström uttalar sig på Twitter om det enade laget.

"Jag välkomnar beslutet att Nord- och Sydkorea har bestämt sig för att gå samman i VM i Sverige", skriver Wallström.

Det här är andra gången i år som de koreanska nationerna enas i ett mästerskapslag. Först ut var ländernas kvinnliga ishockeylag som spelade tillsammans under OS i Sydkorea i februari.

Länderna gick också in tillsammans, under enad flagga, vid OS-invigningen

Den idrottsliga islossningen under OS i Pyeongchang har lett till att nationerna på den koreanska halvön närmat sig varandra även politiskt. I förra veckan möttes presidenterna, Nordkoreas Kim Jong-Un och Sydkoreas Moon Jae-In, och skrev under ett uttalande om hur de ska verka för att slutgiltigt skapa fred mellan nationerna.

Mikael Widerberg/TT

Fakta

Konflikten på Koreahalvön

Vid andra världskrigets slut intogs Korea av dels Sovjetunionen, dels USA. En skiljelinje mellan de sovjetiska trupperna i norr och de amerikanska i söder drogs längs den 38:e breddgraden. Sovjetunionen bildade ett kommunistiskt system under ledning av Kim Il-Sung medan USA inrättade en tillfällig regering av moderata nationalister.

I augusti 1948 utropades en ny stat i söder: Republiken Korea. Samma månad arrangerades val till en folkförsamling i norra Korea och 9 september bildades Demokratiska folkrepubliken Korea.

Bakgrunden till kriget som rasade 1950–1953 kan hittas i kalla krigets spänningar men också i motsättningarna i Korea. Kommuniststaten fick kinesiskt och sovjetiskt stöd medan Sydkorea hade stöd av USA-ledda FN-trupper.

I juli 1953 slöts ett stilleståndsavtal i Panmunjom. Något fredsavtal kom aldrig till stånd och den demilitariserade zonen längs breddgraden utgör alltjämt gräns mellan Nord- och Sydkorea. Kriget krävde minst ett par miljoner människoliv.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00