Enad opposition enda chansen

Viktor Orbán går mot en ny valseger i Ungern på söndag om inte den splittrade oppositionen mot förmodan förmår slå ihop sina påsar.

Migrationen och de yttre hoten mot Ungern har varit det centrala temat i premiärminister Viktor Orbáns valkampanj. Han piskar upp nationalism genom att tala om internationella krafter som försöker krossa Ungern och dess egen kultur under en hord av migranter. "Europa är under invasion" enligt Orbán.

Såväl i statsägda medier som i de många privatägda, som Orbáns vänner har lagt beslag på, har det upprepats hot som är samstämmiga med vad Orbán säger i sina tal. I hans parti Fidesz valslogan på reklamtavlor runtom i landet tutas också samma budskap ut.

Det här skapar en mäktig kör som inte lämnar ungrarna oberörda. Den skräck för utlänningar, speciellt muslimer och flyktingar, som målas upp etsar sig fast hos många.

Samtidigt som Orbán har byggt upp ett yttre hot som egentligen inte existerar har han i sitt eget land skapat en allt mer auktoritär ställning under sina två senaste fyraårs perioder som premiärminister. Detta har EU reagerat på och det visar enligt Orbán att också EU hotar Ungern och blandar sig i landets inre angelägenheter.

Opinionsmätningarna ger Fidesz och dess kristdemokratiska stödparti ett nästan 50 procents väljarstöd. Om Orbán igen lyckas få två tredjedels majoritet i det ungerska parlamentet, fortsätter hans illiberala demokratibygge med ökad fart. Tack vare de nya vallagar som han själv har sett till att nu råder behöver han inte ens en enkel majoritet av rösterna för att nå en kvalificerad majoritet i parlamentet. 44 procent av rösterna räckte för fyra år sedan.

En majoritet av de 199 ledamöterna väljs genom ett system med enmansvalkretsar där den kandidat som får flest röster väljs. Eftersom Fidesz är störst på många håll kommer en stor del av de här platserna att gå till det regerande partiet.

Det finns trots allt små orosmoment i luften för Orbán inför söndagens val. Det har bland annat framförts korruptionsbeskyllningar mot hans regim, vilket kan påverka väljarna.

Borgmästarvalet i den lilla staden Hódmezövásárhely i slutet av februari väckte också en viss oro hos Orbán. Regeringspartiet som är klart störst i staden förlorade borgmästarposten då oppositionen samlades kring en gemensam kandidat.

Segraren i borgmästarvalet, Péter Márki-Zay, konstaterade i sitt segertal att det här visade att det finns hopp för Ungern.

Hoppet är samarbete också på annat håll, men oppositionen har svårt att enas då den är så brokig. Det är svårt att tänka sig att vänsterpartier, liberaler och gröna kan samlas kring traditionellt högerextrema och rasisitiska Jobbiks kandidater.

Jobbiks nuvarande partiordförande har i alla fall gett sken av att partiet i dag är ett annat och de facto har partiet under senare år blivit moderatare, gått mer mot mitten och koncentrerar sig på ekonomiska frågor och korruptionsbekämpning. Fidesz har i stället marscherat högerut och verkar ha passerat Jobbik på den politiska vänster-högerskalan.

Eftersom Jobbik är det största oppositionspartiet i det nuvarande parlamentet och även i opinionsmätningarna inför söndagens val kan inte Orbán och Fidesz rubbas om inte den övriga oppositionen gör gemensam sak med Jobbik. Den olustiga historiska stämpeln vilar tungt över Jobbik och politiska element från den rasistiska perioden finns fortfarande kvar – de kan utgöra oöverstigliga samarbetshinder.

Med den fart och målmedvetenhet som Viktor Orbán hittills har drivit igenom förändringar, eller snarare demokratiska försämringar och en nedmontering av rättsstaten, kan en ny fyraårsperiod förvandla och fördärva Ungern för en lång tid framöver.

Utan en enad opposition hårdnar Orbáns grepp om Ungern samtidigt som demokratin ytterligare försvagas och oppositionens situation försvåras. Det innebär samtidigt att Ungerns relation till EU sannolikt fortsätter att försämras.

Tommy Westerlund Ledarskribent

”Nu sover jag gott, äntligen!”

Angelina fick dålig sömn men rogivande växter hjälpte henne. "Min livskvalitet är mycket bättre nu" säger hon. 20.9.2018 - 13.33