En vecka kvar till Grönas beslut – Alanko-Kahiluoto öppnar kampen

Riksdagsledamot Outi Alanko-Kahiluoto ställer sig till förfogande för att leda De gröna. Bild: Lehtikuva/Heikki Saukkomaa

Outi Alanko-Kahiuoto är först ute med att meddela att hon vill leda De gröna, som om en vecka ska välja tillfällig ordförande.

Efter att Touko Aalto i veckan meddelade att han kommer att vara sjukskriven resten av året, och lämnar ordförandeskapet, har det varit en tid av låg profil bland presumtiva gröna ordförandekandidater.

På söndagen uppgav Outi Alanko-Kahiluoto i ett pressmeddelande till medier att hon beslutat ställa upp, eftersom vårens riksdagsval, EU-val och regeringsförhandlingar kräver erfarenhet i politiken.

Hon bedömer att hon har så mycket erfarenhet man kan ha, utan att ha varit partiledare.

– I det här läget behöver De gröna en ordförande som är en erfaren politiker. Partiledaren ska kunna tryggt kasta sig in i förhandlingar och valdebatter. Det ska vara en som känner vår och andras politik alltigenom, skriver hon i meddelandet.

Alanko-Kahiluoto har suttit i riksdagen i över tio år och har varit gruppordförande i riksdagsgruppen i tre år, 2013–2016.

Hon har också varit med om att förhandla i regeringssonderingar och regeringsförhandlingar tre gånger.

– Jag har en gång i tiden gått med i politiken och i De gröna med tanken att jag har vilja och mod att kunna ta itu med brister i det här landet. Nu är jag färdig att bli ordförande, skriver hon och tillägger att den ökade pressen på att stoppa klimatförändringen innebär att partiet behövs "mer än någonsin".

Tillfälligt val, kongress i sommar

De grönas partidelegation väljer den 3 november en tillfällig ordförande med mycket snabb tidtabell. Först i sommar blir det ordinarie ordförandeval på partikongressen.

Andra som förekommit i spekulationer har varit Maria Ohisalo, partiets vice ordförande som vikarierat Aalto under hösten, och riksdagsledamot Emma Kari som ställde upp i det förra ordförandevalet men besegrades av Touko Aalto.

Också tidigare partiledare Ville Niinistö har nämnts, eftersom han skulle kunna sköta jobbet utan startsträcka, men samtidigt har De gröna också behov av mer än en stumpinsats – gärna också någon som kan bli vald till ordförande på partikongressen i sommar.

I det förra ordförandevalet hörde också Outi Alanko-Kahiluoto till dem som övervägde allvarligt att ställa upp. Då bestämde hon sig ändå i vredesmod att inte göra det, och beskyllde Ville Niinistö för att favorisera Emma Kari.

Läs också: Touko Aalto meddelar att han avgår

Ledare: De gröna letar efter ny ordförande

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning