En vanlig tandköttsbakterie kan påverka chansen att bli gravid

Bild: Mostphotos

En vanlig bakterie som förorsakar tandköttssjukdomar kan försvåra befruktning hos unga kvinnor, framgår det av ny forskning vid Helsingfors universitet.

Bakterien (Porphyromonas gingivalis) hittades betydligt oftare i saliven hos de kvinnor som inte blev gravida under uppföljningen jämfört med dem som blev gravida. Bakteriens förekomst i saliven tredubblade risken att inte bli befruktad. Risken fyrdubblades om det utöver bakterien till exempel fanns skador bindväven.

– Vår forskning svarar inte på frågan om vilka de möjliga orsakerna är till att bli barnlös, men resultaten pekar i den riktningen att bakterier från tandköttssjukdomar påverkar hela kroppen i små doser, redan innan det bildats synlig infektion i tandköttet, säger specialtandläkare Susanna Paju, docent vid Helsingfors universitet, i ett pressmeddelande.

– Våra forskningsresultat sporrar unga kvinnor att sköta om munnens hälsa för att undvika tandköttssjukdomar.

Undersökningen gjordes i samarbete med Helsingfors universitets centralsjukhus Kvinnoklinik och har publicerats i den vetenskapliga tidskriften Journal of Oral Microbiology.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00