En vän som Jukka litar på i vått och torrt

Ord räcker inte för att beskriva hur glad Routimo är över att ha en stödperson. Bild: Karl Vilhjálmsson

Jukka Routimo har en vän, en vän som för honom betyder mer än ord kan beskriva. Vännen är Gaby Langinauer, hans stödperson.

Behovet av stödpersoner för personer med funktionsvariationer är stort. Att få ha en stödperson är oerhört viktigt, det vet Jukka Routimo.

– Gaby är min ängel. Ingen förstår mig som hon och det är så skönt att veta att hon alltid finns där, säger Routimo.

Gaby Langinauer har fungerat som hans stödperson i fyra år nu. Tillsammans brukar de promenera längs med torget och gå på kafé- och restaurangbesök runtom i Helsingfors, där de båda också bor. De pratar om viktiga saker och ibland hjälper hon Routimo med olika små ärenden.

– Jukka är väldigt socialt begåvad men behöver ibland hjälp med en del saker. Och så är jag hans vän, en vän som lyssnar då han har olika funderingar, berättar Langinauer.

Att äta gott ihop är en av favoritsysslorna.

– På McDonald's vill hon aldrig gå, men på pizza får man henne med. Vi brukar gå till en pizzeria som har stadens största pizzor och förra gången tog jag två, berättar Routimo.

– Ja du är nog bottenlös och verkar aldrig bli mätt, skrattar Langinauer.

Jukka Routimo och Gaby Langinauer brukar oftast gå på kafé eller restaurang ihop då de ses. Bild: Karl Vilhjálmsson

Ingen är som hon

Routimo och Langinauer kom i kontakt med varandra genom att båda är aktiva inom Svenska folkpartiet. De kom bra överens och eftersom Routimo just då saknade stödperson, bestämde han sig för att fråga Langinauer.

– Jag visste väldigt lite om stödpersonsverksamheten då men kände att jag gärna ville bli Jukkas stödperson ändå.

Organisationen bakom verksamheten heter Samarbetsförbundet kring funktionshinder (SAMS). Stödpersonsverksamheten går under namnet 4BT, fyra betydelsefulla timmar.

Routimo hade tidigare haft andra stödpersoner men sökte nu tillsammans med 4BT efter en ny. Tillsammans träffade de 4BT:s stödpersonskoordinator och Langinauer fick mer information om vad det innebär att vara stödperson.

Inför första träffen på tumanhand var Routimo lite spänd men han märkte ändå fort att det inte behövdes.

– Gaby sa bara "nu går vi på kaffe" och sedan gick det så naturligt. Man kan prata om allt med Gaby och hon förstår en alltid, säger han.

Routimo berättar att han ofta vaknar orolig om nätterna, men då underlättar bara tanken på att han vet att han har ett fint nätverk omkring sig som finns till hands vid behov.

Att Langinauer tagit sig in bland favoriterna råder det inga tvivel om.

– Ingen är som hon. Om någon gjorde henne illa så skulle jag genast be den personen dra åt helvete, säger Routimo.

Han tillägger att hon förstår honom bättre än någon annan.

– Alla förstår inte mina behov då jag förklarar dem men med Gaby är det alltid lika lätt att få sagt vad man menar.

Ingen viss typ sökes

Karolina Sjöberg fungerar som stödpersonskoordinator på SAMS. Hon berättar att det i huvudstadsregionen finns ett stort behov av personer som kunde ställa upp som stödpersoner.

I en del fall betalas ett arvode samt kostnadsersättning för till exempel restaurang- och kafébesök åt stödpersonen.

– Det är lite olika beroende vilken hemkommun personen med funktionsvariaton har. En del kommuner betalar ut ett arvode men inte alla, säger Sjöberg.

Hennes uppgift som koordinator är att para ihop stödpar med liknande intressen och se till att allt fungerar som det ska.

– Verksamheten ska ge något åt båda parterna och därför gäller det att hitta en stödperson med liknande intressen som den stödbehövande har, berättar hon.

Stödpersonen ska inte utföra hushållssysslor eller fungera som en assistent utan är mera jämförbar med en vän, en vän man kan prata om allt med och en vän man kan hitta på roliga saker tillsammans med.

Några särskilda kriterier för vilka personer som lämpar sig att bli stödpersoner finns inte.

– Eftersom de stödsökande är i så olika åldrar och har så olika personliga intressen, behövs också väldigt olika stödpersoner. Det finns ingen viss typ vi söker efter.

Sjöberg poängterar ytterligare att det inte behövs någon speciell skolning eller några speciella erfarenheter för att man ska kunna bli stödperson.

Hon strävar efter att så gott det går para ihop personer med liknande önskemål om såväl sysslor som tidpunkt för träffarna. En del stödpar träffas oftare, andra mer sällan men det är upp till paret att komma överens om hur ofta man vill ses.

Fyra timmar i månaden

Bristen på frivilliga stödpersoner, tror Langinauer beror på att många tror att det är mycket mer tidskrävande än vad det egentligen är.

– Det har aldrig känts tidskrävande för mig. Ibland ses vi oftare men om jag till exempel har mycket på jobbet kanske vi under en period träffas lite mer sällan, berättar hon.

Som namnet antyder, ska paret träffas minst fyra timmar per månad. Hur ofta träffarna sker är sedan helt upp till paret själva att avgöra.

– Vanligtvis ses vi med Jukka varannan vecka och håller där emellan kontakt över telefon, säger Langinauer.

Från 4BT:s del finns en önskan om att stödpersoner ska vara villiga att binda sig för sex månader då de börjar fungera som stöd för en person med funktionsvariation.

– Ifall man är ute efter ett kortvarigare volontäruppdrag är detta inte riktigt rätt verksamhet.

Visdomar för livet

Utöver att koordinera verksamheten, ordnar 4BT även en del evenemang både för stödpersonspar och för enbart stödpersoner.

Det kan handla om utflykter, gemensamma matlagningstillfällen eller liknande.

Evenemangen för enbart stödpersoner är något Langinauer uppskattat väldigt mycket.

– Via verksamheten har jag inte enbart fått lära känna Jukka. Jag har också kommit i kontakt med många andra stödpersoner och fått nya bekantskaper där via.

Hon är väldigt tacksam över att hon tackade ja till Routimos förfrågan, då för fyra år sedan.

Tack vare uppdraget har hon på djupet fått se hur det är att leva i dagens samhälle med en funktionsvariation. Kontakten med Routimo har gett henne många viktiga visdomar.

– Tack vare Jukka har jag fått lära mig att motgångar inte behöver förstöra och att de aldrig ska få ta på ens livsvilja.

Routimo i sin tur är minst lika glad över Langinauers "ja".

– Jag skulle vilja berätta för hela världen hur viktig Gaby är men ingen kan förstå hur mycket det betyder att få ha en stödperson.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Diamanter är det ultimata vintageköpet

Mer läsning