En utfärd till Engels tankevärld

Bild: Evy Nickström

Carl Ludvig Engel gjorde sig odödlig som arkitekt tack vare sina monumentala byggnader i det historiska Helsingfors. Men människan bakom den skickliga yrkesmannen har förblivit en gåta.

Helsingfors år 1816 består av enbart klippor noterar Carl Ludvig Engel i ett brev hem till Berlin när han redogör för de första intrycken i sin nya hemstad. Men den stora prövningen är väderleken och det geografiska läget. "Jag måste uthärda här i björnarnas land ännu en tid, innan jag kan hoppas på att få komma till ett behagligare klimat."

Då trodde Engel ännu att familjen skulle stanna i Helsingfors i endast sex år, ett löfte han också gav åt sin hustru Charlotte. Det skulle visa sig att de hade kommit till Helsingfors för att stanna.

Konflikten mellan glädjen över att ha fått det ärofulla uppdraget att bygga en hel stad och den ständiga hemlängtan till Berlin är utgångspunkten för Jukka Viikiläs roman Akvarelleja Engelin kaupungista. Romanen är skriven som en dagbok och omfattar de 24 år Engel bodde i Helsingfors, fram till sin död 1840.

Ålder: 43 år.

Familj: Hustru, dotter, hund och katt.

Karriär: Författare och dramaturg. Har gett ut tre diktsamlingar.

Aktuell: Med debutromanen Akvarelleja Engelin kaupungista (Gummerus) som nominerats till det skönlitterära Finlandiapriset. Pristagaren avslöjas 24.11.

Senast lästa bok: Riku Korhonens roman Emme enää usko pahaan.

Favoritbyggnad av Engel: Universitetsbiblioteket är väldigt vackert, liksom Helsingfors universitets observatorium.

Gillar: Konst är luften som jag andas. Och så följer jag noggrant med NHL.

– Kom ihåg att jag inte är en expert på Engel. Min Engel är en fiktiv figur och min bok en påhittad utflykt till Engels inre värld, säger Jukka Viikilä när vi möts till intervju på Café Engel.

Framför oss har vi hela det ståtliga Senatstorget, kreerat av Engel under flera arbetsintensiva decennier. Nikolajkyrkan, nuvarande Domkyrkan, invigdes först tolv år efter Engels död och ser delvis annorlunda ut än Engel hade tänkt sig. Han ville aldrig ha den pampiga trappan som leder ner till torget.

Att man vet så lite om privatpersonen Engel var en befrielse för romanförfattaren. Fantasin fick flöda, säger Viikilä.

En hurudan person föreställer sig Jukka Viikilä att Engel var?

– I de brev som bevarats framträder en äregirig och dynamisk arkitekt. Han var fåfäng och mycket noga med sina kläder och sitt utseende, hans hustru plockade bort alla gråa hår som dök upp.

– Engel var också en engagerad familjefar och månade speciellt om sin dotter.

Carl Ludvig Engel fick fem barn av vilka den äldsta sonen, Carl Eduard, dog bara två år gammal. I Jukka Viikiläs roman är det framför allt relationen till den sjukliga dottern Emilie som får utrymme.

– Jag tänkte mig att Engel skrev dagboken med tanke på sin dotter. Sedan tyckte jag om tanken på att lyfta fram också kvinnovärlden. På den här tiden kretsade så mycket kring pojkar och män. Flickor fick inte ens gå i skolan.

Hörspel

Jukka Viikiläs föreställningar om Engel tog fart när han inför 200-årsjubileet av Helsingfors position som huvudstad fick anbud av Yle att skriva ett hörspel om Engel. I Akvarelleja Engelin kaupungista syns spåren av Viikiläs tidigare författarskap.

– Jag har gett ut tre diktsamlingar men den här boken är den mest lyriska i min produktion. Målet var att skriva ett poetiskt prosaverk.

I Jukka Viikiläs roman ilar den ständigt sysselsatte Engel mellan hemmet och de olika byggplatserna på den vindpinade udde som var dåtidens Helsingfors. När han 1824 blir chef för intendentkontoret och inser att Helsingfors blir hans öde bygger han familjens eget hus vid Bulevarden.

Vad skulle du fråga Engel ifall du fick möta honom?

– Månne jag inte skulle förhöra mig om vad han anser om sin stad. Det kan hända att Engel vore förvånad över att hans byggnader står kvar, själv var han en förespråkare av rivning.

Akvarelleja Engelin kaupungista är en av de sex romaner som kandiderar till det skönlitterära Finlandiapriset. Och Jukka Viikilä är redan i gång med nästa roman, en bok som han beskriver som en antites till boken om Engel. Nu dyker han ner i 1960-talets Helsingfors.

– På 1960-talet fanns också storslagna visioner för Helsingfors och man tänkte sig en fyrfilig motorväg genom hela staden. I motsats till planeringen på Engels tids förverkligades de idéerna inte.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning