En udda fågel i NBA: Miljömedvetna miljonären Markkanen avstår från alkohol och säger nej till rött kött

Lauri Markkanen väljer Chicago framför landslaget då VM-kvalet fortsätter i höst. Bild: Tuomas Vitikainen/SPT

En nybliven pappa som genast tystnar då familjen förs på tal. En ung basketmiljonär som gör hållbara val. I Saska Saarikoskis nya bok målas Lauri Markkanen upp som en progressiv tänkare i en genomkommersialiserad miljardindustri.

Det har kanske inte märkts, men i Kimi Räikkönens enorma skugga publiceras nu en bok om en annan stor finländsk idrottsprofil. Helsingin Sanomat-journalisten Saska Saarikoski punktmarkerade Lauri Markkanen under debutåret i NBA och behandlar genombrottssäsongen i boken "Lauri Markkanen – läheltä ja kaukaa".

Född: 22 maj 1997.

Längd: 213 centimeter.

Skostorlek: 48,5.

Gren: Basket.

Klubb: Chicago Bulls.

Tidigare klubbar: Arizona Wildcats, HBA-Märsky, BC Jyväskylä. Draftades av Minnesota Timberwolves som sjunde spelare totalt sommaren 2017. Flyttade direkt till Chicago Bulls i en bytesaffär.

Familj: Hustrun Verna Aho och en son. Är den yngsta i en framgångsrik idrottarfamilj. Pappa Pekka spelade landslagsbasket, mamma Riikka tog FM-silver i basket och spelade också i landslaget. Storebror Eero är landslagsspelare i fotboll och den andra storebrodern Miikka spelade basket i juniorlandslaget.

Boktiteln är beskrivande. Lauri Markkanen har inte varit involverad i skrivprocessen och Saarikoski bygger skildringen bland annat på ett antal egna tidningsintervjuer och iakttagelser. Det är inte frågan om en biografi – boken behandlar endast händelser från NBA-draften 2017 till VM-kvalmatcherna sommaren 2018.

Om Räikkönens bok var en skildring av en människa är den här boken en skildring av en idrottare. Det finns en hel del slutresultat, poängsnitt och annat sporttekniskt i boken, i stil med "sammanlagt spelade Markkanen 33 minuter i öppningsmatchen, gjorde 17 poäng och tog åtta returer".

Hemlighetsmakeri kring familjen

Vid sidan av matchreferaten finns en del intressanta kapitel. Det mest läsvärda är det som behandlar Markkanens familjeliv. För dem som inte vet: Markkanen ogillar att tala om sitt privatliv och har inte ens varit villig att nämna den nyfödda sonens namn i offentligheten.

Saarikoski målar upp ett porträtt av en ung man som låter idealen och inte pengarna diktera livsvalen. Markkanen uppges vara väldigt miljömedveten – och orsaken till det stavas till stor del Verna Aho.

Markkanen och Aho träffades i Jyväskylä som tonåringar, men började sällskapa först 2016. Sedan gick allting snabbt. Hösten 2017 blev de man och hustru och i januari i år fick de tillökning i familjen.

Det var först i december i fjol som graviditeten blev känd. Markkanen och Aho hade hållit tyst om saken, men Seiska fick nys om nyheten och publicerade i äkta paparazzistil en bild på en gravid Aho. Markkanen uppges ha blivit rosenrasande över bilderna och gjorde allt för att få veta vem fotografen var – ytterligare ett bevis på hur mycket basketstjärnan bryr sig om sitt privatliv.

Saarikoski beskriver Aho som en väldigt miljömedveten konsumtionskritisk vegan som i fjol bestämde sig för att inte köpa kläder på ett helt år. Aho vill leva sitt liv utan att orsaka skräp. Markkanen delar till stor del Ahos värdegrund.

Fortsätter i samma hjulspår

Enligt Saarikoski har Markkanen bara förändrat sin livsstil på två sätt sedan han blev basketmiljonär: han köper enbart ekologisk mat och har satsat en del på prylar som underlättar återhämtningen. Under året i Arizona åt Markkanen gärna biff, men nu undviker han rött kött.

– Markkanen håller på att växa fram som en oliktänkare inom den amerikanska idrotten, skriver Saarikoski.

I början av året lånade Markkanen sitt namn till en ny produkt i den finländska restaurangkedjan Hooks utbud – en vegetarisk hamburgare.

Saarikoskis bok har sina goda sidor, men den är inte för alla. För de inbitna basketsupportrarna blir det mest repetition medan de slentrianmässigt intresserade antagligen kommer att tröttna på matchreferaten. Men de som inte hängt med och vill fördjupa kunskapen om Markkanen och NBA belönas.

Författare: Saska Saarikoski.

Längd: 224 sidor.

Utgivning: Släpps den 10 oktober.

Förlag: HS-kirjat.

Om en månad fortsätter Markkanens äventyr i Nordamerika. Då spelar Chicago Bulls mot Philadelphia 76ers i NBA-premiären.

Annons: Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning