En tv-serie som vill förhindra självmord

Personliga erfarenheter. Sofia Helin, Ullakarin Nyberg och Anne Lundberg vill bryta stigmat kring självmord. Bild: Janne Danielsson /SVT

Med den uttalade ambitionen att inge hopp och rädda liv leder Anne Lundberg och Sofia Helin SVT:s första programserie om självmord. Det går att tala om självmord – om det görs på rätt sätt.

30 liv i veckan sänds i SVT1 torsdagar kl. 22.00, kan även ses i SVT Play.

Seriens båda programledare har själva erfarenheter av självmord och självmordsförsök i sina respektive familjer. Anne Lundbergs farfar och pappa tog båda sina liv och de tre programmen handlar bland annat om hur hon tar sig bortom den ilska hon riktat mot sin pappa under hela sitt vuxna liv.

– Jag har insett att det här inte var något som han valde, det var inget som han gjorde mot oss barn, mot familjen som var kvar. Han upplevde att han inte hade något alternativ och då går det inte längre att vara lika arg, säger Anne Lundberg, vanligtvis programledare för Antikrundan.

Skäms inte längre

Sofia Helins farmor försökte flera gånger begå självmord, vilket Sofia Helin berättade om i ett uppmärksammat Sommarprogram i P1 då hon också delade med sig av erfarenheterna från sina egna depressioner.

– Jag tänker inte skämmas, nu har jag också förstått genom experter, att vi som är känsliga för psykisk ohälsa kanske har något att berätta. Vi kanske har något som andra i samhället borde lyssna på. Jag har fått en stärkt känsla av att det finns något värdefullt med den här känsligheten, säger Sofia Helin, till vardags skådespelare, mest känd som Saga i den dansksvenska tv-serien Bron.

30 liv i veckan heter dokumentärserien, och titeln anger hur många liv som släcks genom självmord i Sverige i dag. Varje gång blir minst 10 till 15 personer runt omkring djupt berörda, ibland hela skolor och samhällen.

Även om de fullbordade självmorden ligger på ungefär samma nivå som för tio år sedan så ökar självmordsförsöken bland unga.

– Något i vår kultur och vårt samhälle producerar ett väldigt lidande hos sårbara individer, säger Ullakarin Nyberg, psykiater, suicidforskare och programseriens expert.

Blev stoppad

I det första avsnittet, som kan ses på SVT Play, medverkar 25-åriga Emmili som för några år sedan tänkte ta livet av sig men blev stoppad av en förbipasserande man som stannade och undrade vad hon gjorde.

Alla är ambivalenta ända fram till den sekund tankarna övergår i handling, tror Ullakarin Nyberg.

– Har man turen att förstå vad som är på väg att hända och turen att befinna sig där just då, kan man i princip alltid ingripa och förstärka skälen att leva och vinna tid. Får man bara leva uppenbarar sig för nästan alla nya skäl att vilja göra det. Det tycker jag är väldigt stärkande att tänka på, säger hon.

Våga fråga och lyssna, inte minst på tonårsbarnen, sammanfattar producenten Ulrika Bokstad, sin främsta förhoppning med serien även om hon samtidigt gärna skulle vilja se höjda anslag till suicidforskningen.

Flest män

Fler kvinnor än män är psykiskt sjuka, men 70 procent av alla fullbordade självmord begås av män. Seriens andra program som sänds i kväll ägnas åt dem.

– Det finns inte en enkel förklaring, men många teorier om varför. Män har inte samma vana att formulera sitt lidande i ord, och är inte lika vana vid att söka hjälp som kvinnor, säger Ullakarin Nyberg.

– Män blir också missförstådda, deras depressioner uttrycker sig ibland annorlunda. En deprimerad man kan vara lite avvisande, aggressiv och småfull. En gråtande kvinna väcker större sympati och vårdande impulser.

Erika Josefsson/TT

Annons: Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning