En trupp som ska och kan gräva guld i Rio

Legendar. Fyrfaldige OS-guldmedaljören Leo-Pekka Tähti är också medaljkandidat i år – men det är unga kollegan Amanda Kotaja som axlar ett större ansvar i guldjakten. Bild: EPA/DIEGO AZUBEL

I OS i Rio de Janeiro vann boxaren Mira Potkonen Finlands enda medalj. Då paralympiska spelen kör i gång kan man förvänta sig ett klart större medaljsaldo. Här är våra ljusstarkaste stjärnor.

Amanda Kotaja

Kotaja är bara 21 år gammal men är redan en grymt meriterad idrottare. Är som bäst på sprintsträckorna 100 m och 200 m rullstol men den längre sträckan är inte med i T54-klassens tävlingsprogram. I Rio går hon hundringen som huvudgren och 400-metersloppet som sidogren. 21-åringen är EM- och VM-guldmedaljör och siktar på att komma etta över mållinjen som etta på fredag i finalen.

Goalballherrarna

Goalballaget charmerade hemmapubliken i Esbo då VM avgjordes där för två år sedan. I London blev Finlands herrlag mesta mästare då man slog Brasilien, VM-guldmedaljörer i Esbo, i finalen. Finland är alla tiders paralympiska herrlag med guldet från Atlanta 1996 och silvermedaljerna från Barcelona som medaljnummer två och tre.

Toni Piispanen

Man kan förvänta sig framgång av så gott som alla rullstolsåkare i den blåvita truppen men erfarna Piispanens, 40 år i år, meriter talar för sig. Ett VM-guld och ytterligare fyra VM-medaljer, en hög EM-medaljer samt fullträffen i London, då han vann hundringen i T51-klassen gör honom till en solklar medaljkandidat. Han innehar världsrekordet på sprintsträckan och hoppas på att försvara sitt guld – vilket dock kräver en fullträff av veteranen.

Leo-Pekka Tähti

Då man tänker paralympics, tänker man genast på Leo-Pekka Tähti – mannen som till och med blandade sig in i kampen om titeln som Årets idrottare efter förra OS. Har krossat ett flertal världsrekord, vunnit allt som man vinna kan och han siktar nu på en medalj i sitt fjärde raka para-OS. Det blev dubbelt guld i Aten 2004, efter det erövrade han guld på 100 m i T54-klassen både i Peking och i London. Tähtis säsong har på grund av en armbågsoperation inte varit den starkaste men man kan alltid räkna med finländaren då stortävlingar avgörs.

Fotnot: Paralympiska spelen i Rio de Janeiro den 7-18 september.

Skytte: Minna Leinonen

Bågskytte: Jean-Pierre Antonios, Jere Forsberg

Goalball: Finlands lag: Miika Honkanen, Jarno Mattila, Erkki Miinala, Ville Montonen, Petri Posio, Markus Tihumäki

Segling: Niko Salomaa

Cykel: Jani Peltopuro, Jarmo Ollanketo, Tommi Martikainen*

Bordtennis: Esa Miettinen

Ridsport: Katja Karjalainen

Triathlon: Liisa Lilja

Simning: Antti Latikka, Leo Lähteenmäki, Meri-Maari Mäkinen

Bänkpress: Juhani Kokko

Friidrott: Marjaana Heikkinen (kula, spjut), Amanda Kotaja (100 m och 400 m rullstol), Henry Manni (100 m och 800 m rullstol), Esa-Pekka Mattila (100 m rullstol), Toni Piispanen (100 m och 400 m rullstol), Leo-Pekka Tähti (100 m och 400 m rullstol), Ronja Oja (längd, sprintlöpning), Jesper Oja*

*= Martikainen fungerar som pilot för Ollanketo, Jesper Oja fungerar som ledsagare för sin syster Ronja Oja.

Finlands medaljsaldo i senaste paralympics

(guld-silver-brons)

London 2012: 4–1–1

Peking 2008: 2–2–2

Aten 2004: 4–1–3

Sydney 2000: 1–3–6

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning