En titt på framtiden: Japan

För alla som intresserar sig för framtiden rekommenderas varmt en semesterresa till Japan.

Jag står på huvudgatan i Japans näst största miljonstad Yokohama, och beundrar omgivningen. Vi är cirka 30 minuter från centrala Tokyo och shinkansen (höghastighetståget) har fört mig fram snabbt och tyst precis enligt tidtabellen. Först märker man den urbana tystnaden. Glänsande, rena och nya bilar glider tyst framåt, hundratals välklädda människor möts på gatorna och tunnelbanan effektivt och artigt. Staden, som totalförstördes av jordbävningen 1923 och krigsbombningarna 1945, är modern och hög. Gatorna är snygga. Inga skräp finns och inga soptunnor eller tiggare syns.

Havet är nära, det är lätt att andas trots +36 grader i luften. Staden fungerar som en maskin och kan ses som en symbol för hela Japan. Det första intrycket av den urbana kulturen på Asiens största ö är positivt. Japan är svaret på allt vi drömmer om i Europa. Allt är snyggt och civiliserat, energiskt och funktionellt. I turistens ögon ser Japan ut som Asiens Tyskland. Samma egenskaper, effektivitet och artighet, dominerar.

Turisten ser förstås bara ytan. Japanerna håller fast vid sitt språk och sin kultur. Engelska talas med besvär. Öppningen mot väst inträffade sent på 1800-talet. Den viktigaste erfarenheten i japansk historia är ankomsten av en handelsflotta, som leddes av den amerikanska kommendören Matthew Perry, år 1853 till den japanska kusten. De här "svarta fartygen" tvingade Japan att öppna sig för utrikeshandel.

Fördelarna var obestridliga och landet tog itu med moderniseringen. Lika viktigt var det faktum att andliga traditioner fortsatte utan avbrott. De är en blandning av den isolerade öidentiteten, kejsarkulten, den religiösa interaktionen mellan shintoism och buddhism, starka estetiska drag och renhetskulturen samt erfarenheterna av en lång, tragisk historia och ett militaristiskt klassamhälle.

Under min konferensresa börjar Japan konstigt fascinera mig. Som reseläsning har jag Asienkännaren Teppo Turkkis förträffliga analys (rapport av Sitra, 2015) om västdemokratins framtid inför Asienutmaningen. Turkkis vision är tydlig: fokusen i den globala ekonomin är tillbaka på öst, på Asien och Stillahavsområdet. "Det asiatiska århundradet" har blivit en verklighet, som ännu inte är helt förstådd i USA och Europa.

Den avancerade stadskulturen bevisar att Asiens snabba utveckling direkt och indirekt utmanar oss i väst att tänka om vår politik: hur staten, demokratin och den sociala modellen egentligen fungerar. Ekonomin i Asien växer och det kommer att leda till hyperkonkurrens på arenan för internationell utveckling. Asiens supermakter Kina och Japan har en klar framtidsvision som tvingar de politiska ledarna i väst att tänka om sin politik och börja agera mer strategiskt.

I Asien är demokrati inget nyckelord. Kina och Japan har för länge sedan förstått att förstärkandet av marknaderna och exportindustrin inte längre är tillräckligt. En central politisk vision gäller metoder för att utveckla samhället och dess tjänstesektor. Den viktigaste målsättningen i asiatiska samhällen är att möjliggöra för medelklassen ett socialt och kvalitativt bättre liv.

Medelklassen? En vision? Ett bättre liv? För alla som intresserar sig för framtiden rekommenderas varmt en semesterresa till Japan. Asien utmanar vårt stats- och demokratikoncept. Framför oss har vi en tävling som gäller effektiviteten. Politisk ideologi spelar då en mindre roll.

Laura Kolbe professor i europeisk historia vid Helsingfors universitet och stadsfullmäktigeledamot (C)

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning