En tid av planering och drömmar

Snart börjar den intensivaste arbetsperioden här på gården. Först blir det kalvningssäsong och sen vårbruk.

När jag försöker fundera på vad det är för positiva erfarenheter jag kunde dela med mig av från den senaste tiden så är de verkligen glädjande många. Jag kan inte annat än börja med solen. Den är tillbaka och det är så skönt. Det känns ända in i ryggmärgen. Även om kylan har varit bitande de senaste dagarna ger solen så mycket energi fast den inte hinner ge så väldigt mycket värme.

Äntligen räcker min energi till att både sköta dagliga sysslor och fatta beslut och utöver det också hinna umgås med vänner och familj och njuta av livet. Även om sorgen också har infunnit sig med anledning av att två familjen närstående personer gått bort. Även om sorgen tar en hel del energi och är en smärtsam upplevelse tycker jag inte att det är en ovälkommen känsla. Att på begravningen bli tvungen att dela sorgen med både nära och mera främmande människor är på sitt sätt skönt. Jag blir påmind om att vi alla är människor och kämpar med många liknande saker i våra liv.

Vårvintern är för mig en tid av planering och drömmar. En uppvärmning inför den tid då allting ska hända. En del har redan börjat hända. Jag fattade ett beslut och gjorde en större investering. Nu äger jag en kvarn också. Det ger vår verksamhet ännu ett ben att stå på och jag hoppas att det ska bli ett ben som gör att vi står stadigare och inte det benet som drar krokben på alltihopa. Hittills känns det bra. Mycket tack vare alla positiva tillrop som både bekanta och obekanta människor har kommit med. De värmer skönt i kapp med solens strålar. Nu har vi börjat kavla upp ärmarna, men det kommer att ta tid innan kvarnen och gården lär känna varandra så att det blir ett sammansvetsat par.

Investeringen i kvarnen gav också orsak att anställa en till person till vår lilla arbetsgemenskap här på gården. Hittills har vi varit två personer som har jobbat här på heltid. Nu är vi tre. Det känns spännande och lite oroligt. Vi som jobbat här hittills har enligt mig ett ömsesidigt förtroende och en kommunikation som fungerar på samma våglängd. Tänk om det här nu rubbas för att det kommer in någon ny. Men samtidigt vet jag ju att en ny synvinkel och nya kunskaper och erfarenheter alltid är välkommet och i längden nästan garanterat leder till något positivt. Och med tanke på hur skratten, frågorna och idéerna böljade fram över degskålarna häromdagen när Mörbygänget hade surdegsbakningskurs har jag knappast någon orsak till oro.

Snart börjar den intensivaste arbetsperioden här på gården. Först blir det kalvningssäsong och sen vårbruk. En av de största fördelarna med lantbrukaryrket tycker jag är just de tydliga säsongerna. Det blir arbetstoppar, men de har också ett tydligt slut. Och har man dessutom ett bra gäng runt sig så finns det möjlighet till flexibilitet och vila. Det behöver finnas tid för eftertanke och omtanke. Då föds både goda tankar och glädje på köpet.

Anna Alm ekobonde på Mörby gård i Raseborg

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03