En tennishall mindre, men nio nya Plath-brev!

Rivet. Så här såg det ut när tennishallen revs, nu är allt redan borta. Bild: Margaretha Ehrström

Krogiuska husets privata tennishall är riven. Nytt brevfynd för Sylvia Plath-nördar.

Häromdagen uppmanade jag läsarna att vallfärda till Krogiuska huset på Bergmansgatan 11 med den privata tennishallen på Observatoriegatans sida, för att begrunda miljön där den finlandssvenska erotikern Lars Eric Krogius levde och arbetade med sitt livsverk, romanen Penthesilea, som nu utgetts postumt.

Men säg mig den glädje som vara beständigt. Tennishallen revs alldeles nyss, berättar Margaretha Ehrström i ett mejl, till vilket hon bifogat tre bilder hon tagit under sina regelbundna hundpromenader i parken intill. Här intill ser ni den mellersta – ni kan ännu göra er en föreställning av hur kvarteret såg ut från Observatoriegatan när tennishallen fanns kvar. En bit byggnads- och kulturhistoria försvinner, i stället kommer bostäder på paradplats till paradpriser.

Mera om Plath

Sylvia Plaths brev till sin före detta psykiater Ruth Beuscher Barnhouse (förebild för den sympatiska doktor Nolan i Glaskupan), skrivna under de sista levnadsåren då Plats äktenskap med Ted Hughes kraschat har dykt upp på den litterära manusmarknaden. De sägs innehålla bland annat uppgifter om att Hughes varit fysiskt våldsam mot Plath.

De nio breven ingick i en samling som auktionerades ut på en antikvarisk mässa i New York i mars. Men innan vi obotliga Plath-addikter kan få veta exakt vad som står i dem, måste det utredas vem breven sist och slutligen tillhör. Doktor Barnhouse överlät dem åt litteraturforskaren Harriet Rosenstein 1970, sju år efter Plats död, för att denne skulle skriva en biografi som sedan aldrig blev av. "The Harriet Rosenstein Sylvia Plath Archive" – som förutom breven innehåller också bandade intervjuer om Plath med mera kringmaterial – lades ut för försäljning av antikvaristen Ken Lopez, för 875 000 dollar (816 600 euro). Men nu har doktor Barnhouses arvingar ifrågasatt Rosenstein äganderätt till breven, så den juridiska utredningen kommer att dra ut på tiden.

Detaljerat förhandssnaskeri hittar ni på Peter K. Steinbergs blogg via www.sylviaplath.info och i november i år ordnas en Plath-konferens, "Sylvia Plath: Letters, Words, and Fragments" vid universitetet i Ulster.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03