En superstjärnas formativa år

En stjärna i stöpsleven. Dokumentären Den unge Zlatan koncentrerar sig på huvudpersonens tid i Malmö och Amsterdam. Bild: Okänd

Kaxig och kontroversiell men samtidigt en frälsare och förlösare. Det har utgjort Zlatan Ibrahimovićs roll ända sedan unga år.

DOKUMENTÄR

Den unge Zlatan

Regi: Fredrik och Magnus Gertten. Klipp: Jesper Osmund.

Bröderna Fredrik och Magnus Gertten var duon bakom dokumentären Blådårar (1998) och uppföljaren Blådårar 2 (2001) som följde med den anrika fotbollsklubben Malmö FF:s hängivna supportrar som värdiga Arsenal-anhängaren Nick Hornby (han med Fever Pitch) upplevde stunder av vånda och extas med sitt lag. Våndan gjorde sig särskilt gällande i den andra delen då Malmö FF helt överraskande degraderades 1999 och fick tillbringa ett år i Superettan. Nedflyttningsåret 1999 innebar också debut för den 17-årige Zlatan Ibrahimović i Allsvenskan.

Följande år gjorde han 12 mål i Superettan vilket innebar att han uppmärksammades stort i Blådårar 2. Det blev emellertid en hel del överblivet material som nu bildar stommen i Den unge Zlatan, kompletterat med filminslag från nederländska arkiv och färska intervjuer, dock inte med Zlatan själv.

Pendlar mellan poler

Vi möter en kaxig och kontroversiell tonåring som vuxit upp i stadsdelen Rosengård med bosnisk far och kroatisk mor. En spelare som kan ta publiken med storm och skapa eufori men som även kan reta gallfeber på både motståndare och medspelare. Om det finns ett tema och en ton i dokumentären är det just pendlingen mellan dessa poler. Zlatan som självsvåldig individualist, främmande för allt vad uppoffring och laganda heter. Men också Zlatan som frälsaren och förlösaren som vågar och kan göra det oväntade.

Utan att följa en strikt kronologi pendlar dokumentären dessutom mellan Malmö och Amsterdam för att slutligen dimpa ner i Turin då han köptes av Juventus 2004 och där han gjorde succé direkt.

En begåvning av Zlatans kaliber var naturligtvis predestinerad för utländska storklubbar. Sommaren 2001 köptes han av Ajax för hisnande nio miljoner euro. Det skapade enorma förväntningar men den första säsongen blev allt annat än lyckad. Sportchefen Leo Beenhakker som värvat honom fick utstå mycket kritik och själv fick han ofta slita reservbänken. En som vanligtvis föredrogs som spets var egyptiern Mido som sedan när Zlatan småningom återfått förtroendet blev inblandad i ett intermezzo i omklädningsrummet som slutade med att Mido slungade en sax som höll på att träffa svensken i ansiktet. Ändå har de två förblivit goda vänner.

Då gamle stjärnspelaren Ronald Koeman tog över tränarrollen i Ajax började det även ljusna för Zlatan. En som under stort jubel återvände till sin gamla klubb var en viss Jari Litmanen som i dokumentären berättar att han gjorde sitt bästa för att uppmuntra Zlatan men även mana till lugn och besinning. I boken Jag är Zlatan Ibrahimović (2011) finns en passus där Zlatan uttrycker sin uppskattning för sin finska kompis som från första början hade en sporrande effekt på honom och som var en lagspelare som alltid gjorde de rätta sakerna.

Någon lagspelare i ordets egentliga bemärkelse blir nog aldrig Zlatan Ibrahimović. Han är och förblir den stora särlingen. Inte bara i dokumentären, som empatiskt avslöjar hans mjukare och ensamma sidor, utan även i dag 15 år senare då han fortfarande får till stånd rubriker och kontroverser både på planen och utanför.

Hans Sundström Reporter, filmkritiker

Kim Herold: ”Motorsängen hjälper mot snarkningarna”

Musikern Kim Herold, även känd från tv-programmet Selviytyjät, har märkt att en bra säng gör det lättare att återhämta sig och att den till och med förebygger idrottsskador. 5.11.2019 - 14.22

Mer läsning