En skrattande ledare med brutal agenda

På den här odaterade bilden framträder en leende Kim Jong-Un. Bild: KCNA/Handout

Kim Jong-Un var enligt den nordkoreanska mytologin ett underbarn som kunde hantera en pistol och prata sju språk vid tre års ålder. Men mycket lite är känt om den verklige Kim – bakom diktaturens propagandafasad.

Det här är vad vi tror oss veta.

Född den 8 januari 1982, 1983 eller 1984 – det förstnämnda året tros ha valts för att bättre passa in i personkulten – blev Kim 2011 en av världens yngsta statsledare. Han tog då över ledarskapet i världens mest slutna stat efter fadern och diktatorn Kim Jong-Il, som officiellt föddes 40 år tidigare. Kim Jong-Uns farfar Kim Il Sung, som fortfarande formellt är president i Nordkorea, föddes enligt mytologin 70 år tidigare.

Den japanskfödda koreanska dansaren Ko Yong-Hi – faderns tredje fru – som tros ha avlidit i bröstcancer 2004 antas ha varit Kims mor.

Utrensningar

Kim Jong-Un ansågs av analytiker vara ett oskrivet kort, en sårbar ledare som lätt skulle kunna bli utmanövrerad av andra personer inom ledarskiktet när han tillträdde. I stället inleddes ett brutalt styre med utrensningar inom maktapparaten, där till och med hans inflytelserika morbror Jang Song-Thaek avrättades efter anklagelser om landsförräderi.

Kim tros också ligga bakom giftmordet på halvbrodern Kim Jong-Nam – sedd som Nordkoreas framtida ledare innan han föll i onåd på grund av ett besök i Japan – i Malaysia tidigare i år.

Bilden kontrasterar mot tillrättalagda foton i statliga nordkoreanska medier där en skrattande eller kärvänligt leende Kim, inte sällan utdelar kramar vid besök i fabriker eller vid offentliga evenemang.

Men bakom leendet finns en brutal diktator som enligt människorättsorganisationer systematiskt och urskillningslöst fängslar, torterar och avrättar oliktänkande.

"Hade humor"

Som ung studerade Kim i en schweizisk privatskola, i Gümligen nära huvudstaden Bern, och därefter i militärakademien i Pyongyang. Studierna i Schweiz skedde under överseende av mostern Ko Yong-Suk och hennes man. Det var aldrig känt för skolpersonalen eller eleverna att Kim tillhörde den styrande familjen i Nordkorea. Klasskamrater har beskrivit honom som tillbakadragen, intresserad av skidåkning och en beundrare av actionhjälten Jean-Claude Van Damme, skriver nyhetsbyrån AFP.

– Han hade humor, kom överens med alla, även med de elever som kom från länder som var fienden med Nordkorea, har en av klasskamraterna berättat för tyska Welt am Sonntag.

Mostern, som hoppade av och flydde till USA 1998, har dock i The Washington Post beskrivit Kim som intolerant och med kort stubin. Han ska också ha gillat basket – så mycket att han sov med basketbollen i sin säng.

Basketintresset tycks Kim inte ha släppt. Den amerikanske basketstjärnan Dennis Rodman är en av få västerlänningar som träffat Kim i Nordkorea.

Inte mycket är känt om Kims närmaste familj. Men efter ett av Rodmans besök, 2013, avslöjade han för brittiska The Guardian att Kim hade en dotter: Kim Ju-Ae.

– Han är en bra pappa och har en bedårande familj, sade Rodman.

Nordkorea grundades med sovjetisk hjälp 1948, sedan Korea delats upp i en amerikansk och en sovjetisk ockupationszon efter andra världskriget. Ett inbördeskrig mellan Nord och Syd rasade 1950–53, sedan nordkoreanska trupper korsat gränsen och gått till anfall.

De båda länderna har aldrig slutit fred, utan ett vapenstillestånd råder fortfarande. En fyra kilometer bred demilitariserad zon skiljer de båda länderna åt.

Den officiella ideologin i Nordkorea hyllar "nationellt oberoende" och "självtillit". I praktiken har det inneburit isolationism, förtryck och svält.

Godtyckliga gripanden av regimkritiker, brist på rättssäkerhet samt tortyr och misshandel av fångar i landets fängelser och fångläger är omfattande. Uppgifter visar också på att landet praktiserar offentliga avrättningar för brott som stöld av statlig egendom och hamstring av mat, liksom för grova brott. Enligt Amnesty International och människor som flytt Nordkorea under 2000-talet förekommer stora arbetsläger för dissidenter.

Annons: Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning