En skidåkares ansvar

Idrottens internationella skiljedomstol Cas slår fast att Therese Johaug inte är ett oskyldigt offer. Det var inte tillräckligt att lita på landslagsläkaren.

På förpackningen med den ödesdigra läppsalvan Trofodermin stod det att preparatet innehåller den anabola steroiden clostebol. Dessutom fanns det en tydlig varning för dopning.

Therese Johaug lät bli att granska förpackningen innan hon använde salvan, och det resulterade i att hon fick i sig det förbjudna medlet och bröt mot dopningsreglerna.

Så sammanfattar Cas orsakerna till att man går på det internationella skidförbundets linje och upphäver den tretton månader långa avstängningen som Norges riksidrottsförbund utfärdade. Nu är Therese Johaug borta från tävlingsspåren i arton månader.

De norska kommentarerna kan sammanfattas i ett ord: orättvist. Johaug fick klartecken av skidlandslagets läkare för att använda salvan, och enligt hennes och många andras syn var det en tillräcklig försiktighetsåtgärd.

Men Cas lägger entydigt skulden på Johaug själv. Hon testade positivt för att hon inte var tillräcklig noggrann med vad det var hon smetade på sina såriga läppar.

Cas kunde välja mellan tolv och tjugofyra månaders avstängning, och stannade halvvägs. Domen i Norge var för mild, men sanktionen från Cas blev inte den allra strängaste.

Hade skiljedomstolen gått på Johaugs och hennes advokaters linje och lagt skulden på läkaren hade hela arbetet mot dopningen kommit på avvägar. Då hade det blivit möjligt för en ertappad dopare att krypa bakom ryggen på någon lämplig syndabock.

Ledare och andra som har varit inblandade i olika dopningshärvor har blivit straffade, men också de dopade idrottarna har stängts av.

Så måste det vara, en toppidrottare tänjer sin fysiska förmåga över alla gränser, men det upphäver inte det personliga ansvaret för att följa reglerna för rent spel. Slarv och misstag som leder till att reglerna överträds får konsekvenser, oberoende av vilka följder det får för idrottarens karriär.

John-Erik Jansén Ledarskribent

”Nu sover jag gott, äntligen!”

Angelina fick dålig sömn men rogivande växter hjälpte henne. "Min livskvalitet är mycket bättre nu" säger hon. 20.9.2018 - 13.33