En seger för Sverigedemokraterna kan också påverka Finland

SD rasar mot SVT:s avståndstagande från Jimmie Åkessons (bilden) uttalande om invandrare som inte får jobb.Bild: Lehtikuva/Antti Aimo-Koivisto

Det är riksdagsval i Sverige på söndag. Resultatet i valet kan också påverka Finland, speciellt om den nyvalda svenska regeringen förhåller sig mer kritisk till EU än tidigare, anser Centralhandelskammaren.

Enligt Centralhandelskammarens verkställande direktör Juho Romakkaniemi ser samarbetet över blockgränserna i Sverige just nu ut att vara svårt. Att bilda en fungerande regering är enligt honom därför viktigt eftersom Sverige måste kunna komma överens om nya reformer.

– De tidigare överenskomna reformerna har ekonomiskt fört Sverige framåt länge och väl och därför är det kritiskt att också kunna komma överens om nya reformer om till exempel beskattning. Ur Finlands perspektiv är det önskvärt att Sveriges nästa regering satsar på att avlägsna hinder för handel och på att förstärka av den nordiska marknaden, säger Romakkaniemi i ett pressmeddelande.

Sverige är en av Finlands viktigaste exportmarknader. Därför har avlägsnandet av hinder för gränsöverskridande handel stor betydelse, speciellt för finländska småföretag. Många finländare jobbar dessutom i Sverige.

Enligt Romakkaniemi är Sveriges val också intressanta för Finland eftersom de påminner om våra egna val.

– Samma ämnen kommer att debatteras också före vårt riksdagsval i april.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00