"En roman som väcker rädsla" – Marisha Rasi-Koskinen belönas med Runebergspriset

Marisha Rasi-Koskinen är författare och psykolog. Hennes prisbelönta roman Rec är hennes sjätte skönlitterära verk. Bild: Miikka Pirinen

Marisha Rasi-Koskinens roman Rec belönas med Runebergspriset. Juryn beskriver Rec som ett exceptionellt djärvt prosaverk.

"Egentligen är Rec ett spel, ett bländande, vilseledande, tänkande och manipulerande spel", skriver juryn i motiveringen till att Marisha Rasi-Koskinens roman belönas med årets Runebergspris.

Juryn, som består av författaren Sinikka Vuola, författaren och kritikern Marissa Mehr och litteraturforskaren och kritikern Julia Tidigs konstaterar att Rec utmanar läsaren intellektuellt men att den också är en "vild, allvarlig lek, ett mysterium och en upplevelse som ter sig annorlunda vid varje läsning – och inte heller läsaren undgår förändring."

Dessutom påpekar juryn att Rec väcker många känslor, bland annat rädsla.

Marisha Rasi-Koskinen skrev på sin roman i fem år. Utgångspunkten var fotografier och slumpen och hur folk av misstag kommer med i bakgrunden på andras fotografier.

"En hurudan fiktiv historia skulle uppstå om man fick tag på alla de videofilmer och fotografier där man själv finns med i bakgrunden? Och å andra sidan – vilka är de personer som finns i bakgrunden på våra egna bilder och vad skulle de berätta?"

Marisha Rasi-Koskinen är född 1975, utbildad psykolog och författare på heltid sedan 2019. Hon bor i Tammerfors och har tre barn.

Rec belönades med priset Tulenkantaja 2020. Romanen ges ut av förlaget S&S.

Åtta böcker var nominerade till Runebergspriset. Bland dem fanns Ann-Luise Bertells roman Heiman (Förlaget M) och Ulrika Hanssons roman Jaktlaget (Schildts & Söderströms).

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Mångsidiga museiupplevelser lockar till Lahtis

Mer läsning