En risk värd att ta för Helenius

STOR CHANS. Robert Helenius ställs inför sitt livs test i Cardiffs jättelika matchkväll. Bild: Mikael Grönroos

Det var ett absolut perfekt val av Helenius och hans bakgrundsteam att efter många om och men tacka ja och ta emot karriärens överlägset största utmaning.

I kväll är det äntligen dags. Boxningsvärlden vänder sina blickar mot walesiska huvudstaden Cardiff och Principality Stadium dit omkring 70 000 åskådare vallfärdar för att se nya superstjärnan och tungviktsvärldsmästaren Anthony Joshua försvara sina VM-titlar mot fransk-kamerunska Carlos Takam.

För oss finländare handlar proffsgalan mer om högintressanta matchen mellan Robert Helenius och Dillian Whyte, där WBC-förbundets Silver-titel står på spel.

Whyte-Helenius är matchen vi väntat på sedan Helenius förlust mot Johann Duhaupas i april 2016. Sedan dess har 18 evighetslånga månader hunnit gå och tre slagpåsar fallit offer för Helenius knytnävar. Nu sitter Helenius i samma sits som han gjorde för över ett och ett halvt år sedan – men motståndaren är ännu bättre.

Det var ett absolut perfekt val av Helenius och hans bakgrundsteam att efter många om och men tacka ja och ta emot karriärens överlägset största utmaning. Att möta en yngre, populär, farlig boxare på bortaplan är en risk. En risk värd att ta.

Matchen ger oss, och Helenius, svar på alla frågor. En förlust och då vet man att Helenius var riktigt nära världstoppen, men aldrig nådde hela vägen. En seger och då alla dörrar öppnas. Lönechecken torde dessutom vara rätt maffig jämfört med tidigare matcher. Välkända promotorn Eddie Hearn berättar att han försökte få till stånd en VM-match mellan Whyte och WBC-mästaren Deontay Wilder men att amerikanen nobbade matchkontraktet värt 2,3 miljoner euro och försvarar i stället sitt VM-bälte mot Bremane Stiverne för en dubbelt så liten lönecheck. Helenius får så klart inte lika mycket kosing som Wilder hade fått men knappast behöver han nöja sig med småpengar han heller. Uppgifter gör gällande att Helenius tjänar mellan 200 00 och 400 000 euro för matchen mot Whyte. Givetvis före skatter och alla andra avgifter.

Vad än slutresultatet blir kommer Helenius att få boxas på en globalt uppmärksammad proffsgala på en jättearena. Hans marknadsvärde i boxningsvärlden stiger garanterat.

Hearn lyckades ändå till slut få Whyte till samma matchkväll där guldgossen Joshua försvarar sina VM-titlar. Målet är att Whyte tar seger nummer 22 mot en rankad före detta Europamästare. En seger mot Helenius och Whyte lär vara nästa man i kön mot en VM-titelmatch. Fast han blir säkert tvungen att vänta på sin chans om WBC-världsmästaren Wilder lyckas försvara sin titel mot Stiverne den 4 november i Brooklyn. Då stannar boxningsvärlden i en väntan på supermatchen mellan Joshua och Wilder. Dollarregnet över matchen kommer att bli kopiöst.

Men för att ens få drömma om ett VM-bälte måste Whyte först komma över hindret som heter Helenius.

I Cardiff boxas förresten också en ur finländsk synvinkel intressant irländska: Katie Taylor, Eva Wahlströms ärkerival från amatörtiderna. Elva månader efter sin proffsdebut slåss 31-åringen om en VM-titel i lättvikt mot Anahi Esther Sanchez (som Wahlström slog i sitt VM-titelförsvar en viktklass nedåt), i karriärens sjunde proffsmatch.

Visst skulle det smaka med Taylor-Wahlström i en liknande jättelik matchkväll? Kanske något man kan lägga på önskelistan för 2018.

Tommi Willberg Reporter

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning